Patarét: maffiatagok közötti konfliktusról szól a kolozsvári botrány?

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 19., 11:15

Mindenki ludas a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelep ügyében kirobbant politikai és környezetvédelmi csörtében – véli Szakáts István aktivista, aki szerint pont a lényegre nem figyel senki, vagyis arra, hogy a tározó mellett több száz ember él.

Nincs ártatlan szereplője a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelep ügyében kirobbant, a Kolozs megyei önkormányzatot, a prefektúrát és a környezetvédelmi hatóságokat is érintő botránynak – véli Szakáts István kolozsvári civil aktivista.

Mindenki hunyó a Patarét kérdésében. Ez egy nagy maffia, amely politikai, gazdasági érdekek összefonódásával jött létre

az elmúlt húsz évben. Itt nincs olyan, hogy valaki ártatlan” – fogalmazott a Krónikának Szakáts.

Szakáts István

Hangsúlyozta: senki ne higgye azt, hogy a környezetvédelmi őrség egyszer csak rájött, hogy mekkora szemét van a bezárási folyamat alatt levő tározóban, hiszen a hatóság és a politikum között komoly összefonódások vannak a hozzájuk tartozó pártérdekekkel egyetemben.

Gyakorlatilag azt történt, hogy most egymásnak ment annak a »maffiák« pár tagja, akik eddig boldog egyetértésben sunnyogták el az egészet.

Hogy megpróbálják a feleket kibékíteni és az ügyet eltussolni, arról meg vagyok győződve” – magyarázta.

„A kard első 10 centijét mutogatják”

Az aktivista ugyanakkor úgy véli: a politikai csörte még visszafogott, „egyelőre a kardnak az első 10 centijét mutogatják, nem húzták ki még az egészet”.

Szakáts arra is kitért: a problémák elkendőzésének szándékát az is mutatja, hogy még most is, amikor mindenki erről beszél, a felek a környezetszennyezés, illetve az ökológiai kérdések „középosztálybeli narratíváit turbózzák”, arról pedig senki nem tesz említést, hogy a szeméttározó közelében még mindig több száz ember él.

{K1}

„A szemétlerakó közvetlen közelében él 1500 ember. Ami a legdurvább számomra, hogy most is, amikor ráközelítünk arra a területre, az egyetlen dolog, amit nem veszünk észre, hogy ott emberek élnek.

Ez az irányított társadalmi vakság megdöbbentő”

– fogalmazott lapunknak Szakáts István. Emlékeztetett: az azóta korrupciós ügyei miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélt Sorin Apostu volt polgármester elöljárói tisztsége idején lakoltattak ki 300 embert a kolozsvári Coastei utcából a Patarétre nyolc nappal karácsony előtt, mínusz húsz fokban.

A Pataréten élők 42 százaléka a kilakoltatások miatt kénytelen ott tengődni, köztük olyan is akad, akinek ötször kellett elhagynia otthonát.

Feljelentéssel válaszol Tişe

A pataréti szeméttelep ügyében kialakult politikai csatározás egyre durvul: Alin Tişe tanácselnök hétfői közleményében arról számolt be, hogy fel fogja jelenteni a környezetvédelmi őrség, valamint a környezetvédelmi minisztérium illetékeseit annak nyomán, hogy

az őrség nemrég büntetőjogi feljelentést tett a lerakóért felelős Kolozs megyei önkormányzat ellen.

Az őrség indoklása szerint legutóbbi ellenőrzésükkor azt tapasztalták, hogy a megyei tanács nem ültette gyakorlatba az elrendelt intézkedéseket, azaz nem távolították el a közeli patak medrét elzáró hulladékot, illetve akadályozták meg, hogy a csurgalék belefolyjon a mederbe.

{K2}

Aljasság miniszteri fokon című közleményében viszont Tişe mindezt cáfolja, állítása szerint a szeméttelepen nyáron bekövetkezett földcsuszamlás után a megyei készenléti felügyelőség, illetve a környezetvédelmi őrség által az augusztus végi ellenőrzés nyomán elrendelt összes intézkedést megvalósították, illetve folyamatban van ezek egy részének kivitelezése.

A tanácselnök hangsúlyozta: a pataréti szeméttelepnél 70 éve gondok vannak, most viszont a megyei önkormányzat igyekszik bezárni és megfelelően szigetelni a tározót.

Tişe ugyanakkor inkompetensnek nevezte Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, aki szerinte leváltással fenyegette, ezzel pedig felbujtotta az őrséget, hogy vonja vissza a megszabott határidőket, hogy szankciókat róhasson ki.

Alin Tișe

„Ahelyett, hogy aktívan szerepet vállalna a helyzet megoldásában, amely nemcsak Kolozs megyét, hanem egész Romániát érinti” – méltatlankodott a megyei tanácselnök.

A politikai vitát a nyár közepén bekövetkezett pataréti földcsuszamlás váltotta ki – ennek során a tározóban megereszkedett a föld, ezzel együtt pedig a hulladék, amely a közeli patak medrébe folyt.

Azóta a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) által kinevezett Kolozs megyei prefektus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott Alin Tişe heti rendszerességgel egymást okolják az ügyben.