Tüntetni hív az ukrajnai oktatási törvény ellen a Néppárt

Krónika 2017. szeptember 16., 13:36

Tüntetést szervez október elsején 16 órától Szatmárnémetiben, a prefektúra előtt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szatmárnémeti szervezete amiatt, hogy az ukrán kormány megpróbálja felszámolni az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelvén zajló oktatását.

 

Szilágyi Zsolt pártelnök már korábban támogatásáról biztosította a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget az ukrán oktatási törvény kapcsán, az Európai Szabad Szövetséget (EFA) pedig felkérte: igyekezzen nyomást gyakorolni az ukrán döntéshozókra és Petro Porosenko elnökre a jogszabály visszavonása érdekében.

A szolidaritásvállalás jegyében, kiállva a kárpátaljai anyanyelvi oktatás ügyéért, és tiltakozva az új ukrán oktatási törvény ellen

október elsején az utcára várják a határközeli Szatmárnémeti lakosait.

„Az új oktatási törvény elfogadásával Ukrajna elveszítheti a térség államainak, így Románia és Magyarország szolidaritását és támogatását európai integrációs törekvéseiben. Petro Porosenko ukrán elnök még megakadályozhatja az ukrán parlament botrányos döntésének életbelépését” - mutat rá közleményében a politikai alakulat.

Hozzáteszik, különösképpen elvárható ez annak fényében, hogy a törvény 7. cikkelye ellentétes az ország alkotmányával, illetve figyelmen kívül hagyja Ukrajna nemzetközi vállalásait és a nemzeti kisebbségek védelméről szóló megállapodásokat.

A tüntetés szervezői arra kérnek mindenkit, hogy pártszimpátiától függetlenül vegyenek részt a megmozduláson,

ezáltal is támogatásukról biztosítva a kárpátaljai magyar kisebbségeket.