Hiába Juncker „romantikája”, Románia egyhamar nem lesz Schengen-tag

Krónika 2017. szeptember 14., 21:59

Németország nem akarja, hogy a közeljövőben új országok csatlakozzanak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – jelentette ki Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön Brüsszelben. Fenntartja elutasító álláspontját Hollandia is.

A miniszter Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szerdán ismertetett tervére reagálva az MTI tájékoztatása szerint kijelentette: egyetért az elnök felvázolt véleményével, de „a bővítésig még nagyon hosszú utat kell megtenni".

Az uniós határokon belüli, ideiglenesen bevezetett határellenőrzés fenntartásával kapcsolatban leszögezte, Németország álláspontja egyértelmű a tekintetben, hogy mindaddig fent kívánja tartani az érintett határszakaszok ellenőrzését, ameddig az unió külső határainak védelme nem biztosított. Németország jelenleg az Ausztriával és Dániával közös határszakaszain ellenőrzi a ki- és belépőket.

Juncker szerdai, az Európai parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében azt javasolta, hogy a határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek Bulgáriát, Romániát és Horvátországot is magában kell foglalnia, az uniós tagállamoknak továbbá automatikusan az eurózóna tagjává kellene válniuk.

Ugyanerre reagálva csütörtökön Mark Rutte holland miniszterelnök is elvetette Bulgária és Románia schengeni csatlakozását.

A kormányfő úgy vélekedett, Junckernek az Európai Unió jövőjéről felvázolt víziója „romantikus”. Rutte elmondta azt is, a két kelet-közép-európai ország esetében túl sok aggály merül fel a határok védelmével és a korrupcióval kapcsolatban.

Christian Kern osztrák kancellár Juncker szerdai beszédét követően határozottan elutasította az eurózóna bővítéséről szóló brüsszeli javaslatot Görögország negatív példájára hivatkozva. Véleménye szerint „ez a koncepció nincs megfelelően végiggondolva". Más vélemények szerint az eurócsoport és a schengeni övezet bővítése mindaddig nem történhet meg, amíg a megkövetelt kritériumok nem teljesülnek, valamint amíg az unió külső határai nem védettek megfelelően.