Világhírű gitáros akkordjaira emlékeztek a balesetben elhunyt Szántó Lórándra

Pap Melinda 2017. szeptember 14., 19:41

Családias hangulatú, szívhez szóló rendezvény keretében emlékeztek szerdán zenésztársai és a kolozsvári zenekedvelő közönség a tragikus körülmények között elhunyt basszusgitárosra, Szántó Lórándra. A díszmeghívott Snétberger Ferenc gitárművész volt.

Fotó: Bethlendi Tamás

A Bánffy-palota udvarán már délután felcsendült a dzsesszmuzsika, a színpadon egymást váltották a zenekarok, melyek egy-két zeneszámmal emlékeztek a balesetben elhunyt fiatal pályatársra, míg este az általa példaképnek tekintett világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc koncertjére özönlött a közönség.

Az improvizációs művészetéről és műfajokat ötvöző játékáról világszerte ismert gitáros a kolozsvári közönséget is elbűvölte.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szintó származású gitárművész repertoárjából a dzsessz mellett a kincses városban sem hiányozhatott a magyarországi roma hagyományokra, a brazil zenére vagy a flamencora való utalás, a Kis kece lányom magyar népdal nem mindennapi előadásmódjában valamennyi műfaj keveredésének tanúja lehetett az átszellemült közönség.

Fotó: Bethlendi Tamás

A világhírű gitáros a nem hétköznapi este zárásaként a házigazda FUNKorporation zenekarral közösen eljátszott zeneszámmal búcsúzott a kolozsváriaktól, míg a zenekar tagjai egy, a Melodeus kórussal közösen előadott számmal, könnyeikkel küszködve zárták az estét.

A szervezők a koncertbevételt és az est során összegyűlt adományokat egy, a fiatal zenészeket felkaroló alapítvány létrehozására fordítják.

A kolozsvári FUNKorporation zenekar 28 éves basszusgitárosát május 20-án gázolta halálra egy teherszállító kisbusz Feketetón. A több stílusban is játszó bandát közösségi oldaluk szerint 2011-ben alapította többek között Szántó Lóránd, aki Horváth Hanna, Székely Erika, Halmen Jozsó, Sándor László, Túrós Tommy és Bajusz Gábor társaságában zenélt az együttesben.