Tíz bejelentés érkezett a rendőrséghez a magyar szurkolókra támadt román futballhuligánokról

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 14., 17:05

Tíz elektronikus bejelentést kapott csütörtök délutánig a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság a szeptember 9-én Kolozsváron történt, magyar és román futballszurkolók közötti tömegverekedés ügyében – közölte a Krónikával Carmen Livia Jucan szóvivő.

Fotó: Monitorul de Cluj

A rendőrségi szóvivő közölte, a hatóság címére beérkezett tíz e-mailben az összetűzésre vonatkozó információk és fényképek is szerepeltek. Elmondása szerint

folyamatban van az elkövetők azonosítása,

ugyanakkor köszönetet mondanak mindazoknak, akik hozzájárultak a nyomozás sikerességéhez.

Ezzel egy időben a Maszol.ro hírportál arról számolt be, hogy a verekedésről írt cikkükbe ágyazott felvételek alapján olvasóik hét személyt azonosítottak, a támadók nevét és közösségi adatlapját pedig a szerkesztőség átadta a rendőrségnek. Ennek nyomán csütörtökön a kolozsvári rendőrség két felügyelője látogatta meg a szerkesztőséget, hogy jegyzőkönyvbe vegyék az azonosításokat.

Mint ismert, a KVSC 1907 nevű magyar szurkolói csoport a kolozsvári Fellegvár dombon egy bérelt sportpályán nyolcadik alkalommal szervezett szombaton amatőr futballkupát, amelyre erdélyi és magyarországi magyar amatőr csapatokat hívnak meg. A sporteseményt a kolozsvári Universitatea szurkolóihoz tartozó futballhuligánok zavarták meg, akik behatoltak a zártkörű rendezvénynek otthont adó sporttelepre, és CFR-, valamint magyarellenes jelszavakat skandáltak.

A szervezők először kitessékelték őket, de nemsokára botokkal és láncokkal felfegyverkezve tértek vissza. A kirobbant tömegverekedés a támadók elkergetésével végződött.

A telefonon riasztott csendőrség már csak a verekedés utáni állapotokat láthatta.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán levélben tájékoztatta Carmen Dan belügyminisztert a kolozsvári incidensről. A politikus levelében azt kéri: a belügyminisztérium tegyen meg minden szükséges lépést azért, hogy a hatóságok részletesen vizsgálják ki a történteket. A szövetségi elnök közölte: a hatályos nemzeti és nemzetközi szabályozások tükrében súlyosnak tartja, hogy 2017 Romániájában zárt sportrendezvényen magyar emberekre támadnak. Kifogásolja azt is, hogy a csendőrség csak azt követően indított vizsgálatot az ügyben, miután egy helyi sajtóorgánum beszámolt a magyarellenes incidensről.