Kalotaszegi közösségépítés: tíz település mutatja be népviseletét

Bede Laura 2017. szeptember 15., 16:24

A népviselet ünnepe tematikával szervezik meg a Kalotaszegi Magyar Napot vasárnap, szeptember 17-én, a Kolozs megyei Bánffyhunyadon. A rendezvény legfontosabb célja, hogy keretet teremtsen.

Fotó: Bánhegyesy Antal

Színes programkínálattal várják a népi hagyományok kedvelőit a Kalotaszegi Magyar Napokon, amelyet vasárnap, szeptember 17-én szerveznek a Kolozs megyei Bánffyhunyadon.

„A rendezvény legfontosabb célja, hogy

megteremtse azt a keretet, amelyben ismét eljuthat a térség kultúrájának a híre a világ minden tájára. Az eseménynek közösségépítő szerepe is van,

reményeink szerint létrehoz egy olyan színteret, ahol a bánffyhunyadi és környező kalotaszegi települések magyar közösségei találkoznak egymással” – mondta Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, a Kalotaszegi Magyar Nap egyik szervezője.

Hozzátette, idén tíz kalotaszegi település képviselteti magát, bemutatva változatos népviseletüket, szokásaikat. „A célunk, hogy ez a változatosság tükröződjék az eseményen, ennek érdekében a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjével, Gergely Balázzsal is egyeztetünk, velük közösen szeretnénk egy színvonalas, kulturális és népi hagyományokat előtérbe helyező rendezvényt felépíteni” – részletezte a szervező.

A Kalotaszegi Magyar Nap vasárnap 14 órától kezdődik a Ravasz Házban áhítattal, illetve a református egyházközösség kórusának előadásával,

ezt követi Marosán Csaba színművész Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca című előadása.

A délutáni programpontok között szerepel Bálint Tibor kalotaszegi népviselet- és bujkakészítő mester előadása, valamint

a népviseleti szemle, melynek keretében a fiatalok felvonulnak a Művelődési Házban.

A rendezvényen színpadra lép a Suhanc néptáncegyüttes, Kovács Eszter szólóénekes, illetve a Napoleon Boulevard magyar pop rock zenekar énekesnőjének, Vincze Lillának a kamaraestjére várják a résztvevőket.

Az eseményt a Kós Károly Kulturális Egyesület szervezi közösen az RMDSZ Bánffyhunyadi szervezetével, a Suhanc Néptánccsoporttal, illetve a Bánffyhunyadi Református Egyházközséggel.