Peren kívül megállapodást szeretne az EB-vel az SZNT

MTI 2017. szeptember 12., 20:25

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői abban reménykednek, hogy sikerül peren kívül megállapodniuk az Európai Bizottsággal (EB) az általuk kezdeményezett, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés bejegyzéséről.

Fotó: Boda L. Gergely

Az SZNT keddi közleménye szerint Izsák Balázs elnök, Dabis Attila külügyi megbízott és jogi szakértőik múlt pénteken tárgyaltak az Európai Bizottság szakértőivel egy esetleges peren kívüli megegyezés feltételeiről a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés bejegyzése ügyében.

Az SZNT és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.

Az Európai Bizottság azonban 2013 júliusában úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nyilvánvalóan nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem jegyezte be a kezdeményezést.

Álláspontját első fokon az EU luxemburgi törvényszéke is megerősítette 2016 májusában.

Izsák Balázs és Dabis Attila fellebbezése után a másodfokú eljárás zajlik a luxemburgi törvényszéken.

Az SZNT közölte: azért kezdeményeztek személyes egyeztetést, mert a bizottság korábbi, megszorító gyakorlatát feladva részlegesen bejegyzett olyan később benyújtott kezdeményezéseket, mint a Minority SafePack vagy a Stop TTIP, és lehetségesnek tűnt a peren kívüli megegyezés a nemzeti régiókról és a kohéziós politika reformjáról szóló polgári kezdeményezés ügyében is. Az SZNT szerint

a pénteki találkozón a felek konstruktív megbeszélést folytattak, és tovább közelítették álláspontjaikat, de a kezdeményezés bejegyzéséről egyelőre nem született döntés.

„Mivel mindkét oldal nyitottnak bizonyult az eltérő álláspontok közelítésére, a kezdeményezők továbbra is bíznak abban, hogy még a bírósági eljárás lezárulta előtt sor kerülhet a peren kívüli megegyezésre, és a kezdeményezők által felvetett kérdéskörben megkezdődhet az európai szintű konzultáció és aláírásgyűjtés” - áll a szervezet keddi közleményében.