Ellenőrzés a Román Postánál, lemondásra szólít a távközlési miniszter

Bálint Eszter 2017. szeptember 11., 18:09

A távközlési miniszter felszólítása ellenére sem hajlandó lemondani a Román Posta ügyvivő vezérigazgatói tisztségéről Andrei Stănescu, mivel nem érzi magát felelősnek a veszteségekért, sőt újabb mandátumért indul.

Fotó: Veres Nándor

A Román Posta teljes igazgatótanácsának, valamint Andrei Stănescu ügyvivő vezérigazgatónak a lemondását kérte hétfőn Lucian Şova, a távközlési tárca vezetője. A minisztérium közleménye szerint Şova a vállalat kudarcos menedzsmentje miatt kéri a teljes vezetőség lemondását. A távközlési tárca vezetője ugyanakkor bejelentette,

a minisztérium ellenőrző testülete vizsgálatot kezd a postánál,

megnézik egyebek mellett, hogy mennyire teljesítették a Versenytanács által elrendelt intézkedéseket. Az állam felé felhalmozott adósságok ügyében kirótt bírságokról van szó.

„A távközlési minisztérium minden lehetséges és törvényes módon igyekszik elkerülni, hogy a vállalat fizetésképtelenné váljon, illetve lehetővé tenni, hogy gyakorlatba ültessék az utóbbi két hónapban kidolgozott átalakítási tervet” – áll a közleményben.

Az illetékes tárca azt is leszögezi, hogy a Román Posta vezetőségének feladata mindent megtenni a vállalat fizetésképtelenségének elkerülése érdekében.

„Passzívan várni, hogy a főrészvényes megemelje a törzstőkéjét, és mindenekelőtt az igazgatótanácsi tagok fizetésének emelését követelni, ez egyetlen igazgatótanács elnökének sem tartozik a hatáskörébe” – szögezte le a miniszter.

A hivatalos tájékoztatás szerint ugyanakkor a vállalat tőkésítésére szánt összeg továbbra is el van különítve a minisztérium büdzséjéből, és a költségvetés-kiigazítás nem fogja érinteni azt.

A Román Postának 75 százalékban a román állam a tulajdonosa a távközlési minisztérium révén,

25 százalékban pedig a Tulajdonalap (Fondul Proprietatea).

Andrei Stănescu ügyvivő vezérigazgató eközben nem érzi magát felelősnek a postánál kialakult helyzetért. A távközlési miniszter felszólítása nyomán, a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nem tudja, hogy Lucian Șova miért kéri a lemondását tíz nappal a mandátuma lejárta előtt. Közölte: nem mond le, és újabb mandátumért indul.

„Az én megbízatásom ideiglenes, 2017. január elsejétől. Egyszer meghosszabbították, és szeptember 25-én jár le. Nem áll szándékom még egyszer hosszabbítani, ha erre kérnének. Tíz napra nem áll szándékomban lemondani, mivel úgy gondolom, hogy a posta problémáit nem én és az alárendeltségembe tartozó ügyvivő vezetőség okozta. Régiek ezek” – szögezte le az állami vállalat vezetője.

Hozzátette: 2012 óta kontrolling- és a humanerőforrásért felelős igazgatóként dolgozott a postánál, nagyon jól ismeri a vállalatot és a problémáit.

Hamis az az alapállás, hogy 2017 januárja óta kudarcos menedzsmentje lenne a postának.

Nem tudom, hogy mire hivatkozva kérte a miniszter úr a lemondásomat tíz nappal az ügyvivői mandátumom lejárta előtt. Folyamatban van egy eljárás. Október 8-áig lehet pályázni. Indulni fogok a vezérigazgatói mandátumért” – közölte az ügyvivő vezérigazgató.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha elutasítják a pályázatát, Andrei Stănescu közölte, visszatér korábbi, ügyvezetői igazgatói székébe.