Hagyományos Székely Jövő Központot avattak Csehétfalván

MTI 2017. szeptember 10., 17:30

Felavatták a Hagyományos Székely Jövő Központot Csehétfalván. A vasárnapi rendezvényen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a központ eszköz a helyi erőforrások összegyűjtésére.

Fotó: Pál Árpád

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közleményéből kiderül, hogy a településen

az államtitkárság 50 millió forintos támogatásával indítottak falumentő programot, amelynek részeként felavatták a központot.

A közlemény szerint az államtitkár úgy fogalmazott, „hálásak vagyunk, hogy az itt élők a történelem viharaiban is kitartottak gyökereik mellett, hűek maradtak hagyományaikhoz és kultúrájukhoz”.

„A legfontosabb törekvésünk, hogy a fiatalok is időről időre visszatérjenek ezekhez a gyökerekhez, szülőföldjükön tervezzenek jövőt maguk és családjuk számára. Ezt kívánjuk elősegíteni az iskolák folyamatos fejlesztésével, a szakképző intézmények korszerű felszerelésével, a fiatal vállalkozók és a családi vállalkozások anyagi és szakmai megerősítésével” – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzátette, hogy ennek a célnak a megvalósulását segíti ez a központ is.

Fotó: Pál Árpád

A közlemény szerint Grezsa István kormánybiztos kiemelte, hogy Csehétfalva a Nyikó mente fogyó, pusztuló, színmagyar unitárius közösségeinek egyike. Hozzátette:

több száz, hasonló gondokkal küzdő apró székely település található a Székelyföldön, ahol az elfogyás veszélye miatt beavatkozás szükséges.

Fotó: Pál Árpád

A kormánybiztos elmondta, hogy a hagyományos mezőgazdasági tevékenységből élő csehétfalvi közösség az unitárius lelkész házaspár évtizedes közösségépítő munkájára alapozva fogalmazta meg a Hagyományos székely jövő falumentő programot. Hozzátette: a program nemcsak pusztulásra ítélt székely parasztházakat mentett meg, hanem lehetőséget biztosított ifjúsági táborok szervezésére is.

Az új rendeltetésű épületek célja – az értékmentésen túl – a székely mentalitás továbbadása. Grezsa István úgy fogalmazott: a község lakói számára reményt jelent a beruházás, amely egyúttal a magyar nemzetépítés fontos része - áll a közleményben.