„Egyesítenék” Szent Lászlót: a centenáriumi szoborterveken vitáznak Váradon

Pap Melinda 2017. szeptember 06., 11:14

Két háromalakos szoboregyüttessel tisztelegne a román egyesülés centenáriuma előtt a nagyváradi városvezetés, de nem hajlandó a gyulafehérvári nyilatkozatot is belefoglalni. Az RMDSZ a régóta beígért Szent László-szobrot is a román emlékmű részévé tenné.

A nagyváradi Szent László híd, háttérben a városháza Fotó: Crisana

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester egyenesen tiszteletlenségnek titulálta az RMDSZ azon javaslatát, hogy a városalapító Szent László király alakja, illetve a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó alpontjai is szerepeljenek kiindulópontként a városvezetés pályázati kiírásában.

Ezt két háromalakos szoborcsoport tervének elkészítésére hirdették meg a román történetírásban „nagy egyesülésnek” nevezett gyulafehérvári román nagygyűlés jövőre esedékes 100. évfordulója alkalmából. A városi tanácsban kétharmados többséggel rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legutóbbi tanácsülésen lesöpörte az asztalról a Kirei Melinda RMDSZ-es önkormányzati képviselő által ismertetett javaslatot, így végül a szövetség frakciója tartózkodott a határozattervezet elfogadásakor.

Mégsem köt össze a híd?

A nagyváradi közgyűlés még év elején döntött arról, hogy

új hidat épít a Sebes-Körösön a főtéri Szent László híd és a Decebal (Széles utcai) híd közötti gyalogátkelő helyére,

hogy az kiszolgálja az egyre nagyobb gépkocsiforgalmat, és az évforduló közelségére való tekintettel az új átkelőt Centenáriumi hídnak (Podul Centenarului) nevezi el.

A városvezetés azzal is tisztelegni akar a román történelem jelentős eseménye előtt, hogy a hídfőknél kialakítandó körforgalmakban egy-egy háromalakos szoborcsoportot állítana,

így emlékeztetve az arra járót Erdély Romániához való csatolására. Az említett műalkotások pályázati kiírásáról legutóbbi, csütörtöki ülésén döntött a tanács, vázolta az előzményeket a Krónikának Kirei Melinda.

Az RMDSZ váradi tanácsosa elmondta, mivel a szövetség alig lát lehetőséget arra, hogy a városvezetés a következő időszakban engedélyezze a magyar közösség által immár évek óta kért Szent László-szobrot, az az ötletük támadt, hogy összekötik azt a mostani szobortervvel.

Váradon nem tudnánk ünnepelni az egyesülés évfordulóját, ha Szent László nem alapította volna meg a várost”

– fogalmazta meg az alapötletet Kirei, aki szerint mivel a kiírásban nem szerepelt tételesen, hogy figuratív vagy nonfiguratív alkotást várnak, az RMDSZ-frakció két javaslattal is előállt.

Azt mondtuk, hogy abban az esetben, ha figuratív elemek alkotják, az egyik szobor ábrázolja Szent Lászlót”

– magyarázta lapunknak a tanácsos, aki szerint meg lehetett volna oldani, hogy a figurák harmonikus együttest alkossanak.

Szent László király szobra a székesegyház és püspöki palota előtt

A másik javaslat a nonfiguratív emlékmű esetében lett volna aktuális, ez esetben ugyanis az RMDSZ azt kérte, hogy a hídfőkön tüntessék fel olvasható formában a gyulafehérvári nyilatkozat 3. pontjának 6 alpontját, melyben az új román állam többek között a kisebbségek jogainak biztosítására is ígéretet tesz.

A PNL azonban lesöpörte az asztalról a javaslatokat – Ilie Bolojan polgármester több tiszteletet kért az azokat felolvasó Kirei Melindától –,

így az RMDSZ-frakció tartózkodott a határozattervezet elfogadásakor.

Elutasított kompromisszum

Kirei Melinda hangsúlyozta, a jelenlegi ötlet egyfajta kompromisszumos megoldás lett volna a magyar közösség által évek óta kért Szent László szoborra, melyet konkrét ígéret híján folyamatosan elnapol a városvezetés.

„Nem igazán láttunk lehetőséget arra, hogy a következő időszakban sor kerüljön rá, jobban bíztunk abban, hogy elfogadják a mostani javaslatot.

Nagyobb valószínűsége lett volna a megvalósításának, mivel ezek a szobrok 2018 decemberére el kell hogy készüljenek”

– indokolta a kezdeményezést az önkormányzati képviselő.

A tervezett lovasszobor makettje Fotó: Bihar megyei RMDSZ

Mint mondta, az ötletet az adta, hogy az épülő közúti híd közel van a Szent László térhez – amelyet a királyszobor helyszínének javasolt a váradi magyar közösség – és idővel azt akár közelebb is lehetett volna hozni.

Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Varadinum Kulturális Alapítvány és a történelmi egyházak kezdeményezésére

a Körös-parti városban gyűjtés is indult a Szent László-szoborra.

Deák Árpád helyi szobrászművész makettje öntödébe is került, a szövetség júniusi tájékoztatása szerint Aradon bronzból öntik ki a lovon ülő király alakját. Az RMDSZ által meghirdetett adománygyűjtési akcióhoz az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is csatlakozott, melynek vezetői

kitartanak azon elképzelés mellett, hogy a városalapító szobra a korábban róla elnevezett téren kapjon helyet.

Deák Árpád szobrászművész a szobor makettjével Fotó: Reggeli Újság

Nagyváradon korábban szintén közösségi összefogással valósult meg az Ezredévi emléktéren található Szacsvay-szobor restaurálása is, emlékeztetett a gyűjtés elindításakor Szabó Ödön, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Az Ilie Bolojan vezette polgármesteri hivatal egyébként pár évvel ezelőtt a Szent László tér felújításakor azzal „kenyerezte le” a szoborállítást követelő magyar közösséget, hogy a szintén felújított főtéri hidat a városalapító királyról nevezte el.