Optimistán várták a magyar szurkolók a románok elleni kolozsvári kosárlabdaderbit

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 05., 20:00

Optimistán készültek a magyar szurkolók Kolozsvár Főterén a Románia–Magyarország Európa-bajnoki kosárlabda-mérkőzésre, amelyet kedden este 20.30-tól rendeznek a Szamos-parti új sportcsarnokban.

Győzelemben reménykednek a Krónika által megkérdezett magyar szurkolók Fotó: Kiss Előd Gergely

Néhányan a sportcsarnokhoz közeli kocsmában hangoltak a rangadóra, ugyanis ott csak 3,5 lej volt egy üveges sör. Egy debreceni és pécsi szurkolókból álló csoport éppen a Főtér egyik teraszán iszogatott, amikor szóba elegyedtünk velük.

Elmondásuk szerint kifejezetten a román–magyar rangadóra érkeztek a kincses városba. Amint elfoglalták a szálláshelyüket, első útjuk a Mátyás-szoborhoz vezetett.

Egyébként a sors úgy hozta, hogy teljesen véletlenül Mikáczó Györgyöt, a debreceni sportuszoda létesítményvezetőjét szúrtuk ki a társaságból, aki vállalta, hogy névvel nyilatkozik a Krónikának. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy fél éve kezdték tervezni útjukat, amióta kiderült, hogy Kolozsváron Romániával mérkőzik meg a magyar válogatott.

Hozzáfűzte, húsz–harminc pontos magyar győzelemre számít, és arra, hogy Magyarország a csoport negyedik helyéről továbbjut az isztambuli kieséses szakaszba. „Követjük a csapatot Isztambulba is, ha kell, a döntőig, és biztatjuk a srácokat, mert megérdemlik” – adott hangot bizakodásának Mikáczó György.

A mérkőzés után mindenképp ünnepelni fognak, a szó jó értelmében felforgatják a várost – ígérte.

A társasága egyébként egybehangzóan állította, nem félnek a nagyszebeni román soviniszta ultráktól – akik a hírek szerint szintén tervezték, hogy a helyszínen tekintik meg a mérkőzést. „Ezt mindenképp írd bele” – tették hozzá búcsúzásként.

A magyar válogatott edzés közben Fotó: MTI

Bő fél múlva szintén a Főtéren botlottunk bele három soproni fiatalba, akik épp a Sopron feliratú zászlójukkal fotózkodtak. Ketten közülük egyetemisták voltak, társuk pedig szakácsként keresi mindennapi kenyerét. Kiderült,

már öt napja a kincses városban tartózkodnak, és „élvezik a vendégszeretetet”.

„A lehető legmeszebbről érkeztünk, minden meccsen ott voltunk” – foglalták össze az eddig velük történteket. Bár bíztak a győzelemben, annyira optimisták azért nem voltak, hogy előre lefoglalják a szállást Isztambulban is. Időközben eleredt az eső, ezért a közeli belvárosi kávézóban folytattuk az eszmecserét.

Útközben összefutottunk egy békéscsabai szurkolóval is, aki csatlakozott a csoporthoz. Egyik kedvenc vendéglátóipari egységünk ezúttal le sem tagadhatta volna, hogy „magyar kocsma”, egy másik, magyar szurkolókból álló asztaltársaság ugyanis kifüggesztette a magyar zászlót a Főtérre néző ablakba. Így könnyű volt megmutatni újdonsült soproni ismerőseiknek.

A cikk írása közben óhatatlanul is fültanúi voltunk a magyar zászlót az ablakba kifüggesztő szurkolók beszélgetésének is. Bizakodóak volt ők is, csupán a „rangadó faktor” miatt aggódtak. Készségesen engedték, hogy lefotózzuk őket. Majd felhörpölték a sörüket, hátbaveregettek és elindultak a mérkőzésre, amelyet az M4 Sport és a TVR2 és a TVR HD is élőben közvetít.

Amint arról beszámoltunk, ha a magyarok kedden a hatos leggyengébbjének tartott, eddig nyeretlen házigazdákat is megverik (hétfőn legyőzték a cseheket, 48 év után ünnepelve újra Eb-győzelmet), akkor két győzelemmel szinte bizonyosan továbbjutnak a C csoport negyedik helyezettjeként az isztambuli nyolcaddöntőbe.

{K1}

Kedden délután egyébként a címvédő spanyol férfi kosárlabda-válogatott nagy csatában 79:73-ra legyőzte a horvátokat az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának rangadóján, bebiztosítva a csoportelsőséget. Azt megelőzően Montenegró 88:75-re múlta felül Csehországot.