Meghódították a Mont Blanc-t a jótékony céllal útnak induló kolozsvári hegymászók

Bede Laura 2017. szeptember 05., 13:56

Elérte kedden délelőtt Nyugat-Európa legmagasabb hegyének, a 4809 méteres Mont Blanc-nak a csúcsát az a két kolozsvári férfi, aki azzal a céllal indult el, hogy a Yuppi Ride akció keretében pénz gyűjtsön súlyosan beteg gyerekek táboroztatására.

Fotó: Facebook/Clubul Sporturilor Montane Rupicapra

Szénási Zoltán és Katona Alpár augusztus 18-án indult el a Yuppi táborok helyszínéről, a Maros megyei Mezősályiról, öt országon áthaladva 1800 kilométert kerékpároztak, majd miután megérkeztek a franciaországi Chamonix-ba, megmászták a Mont Blanc-t, melynek csúcsát első alkalommal hódították meg. Szénási Zoltán az indulás előtt lapunknak elmondta, terveik szerint szeptember 10-e körül érnek vissza Kolozsvárra.

A Rupicapra hegyi sportok egyesülete Yuppi Ride 2017 címmel szervezte az adománygyűjtő kerékpáros túrát. A két fiatal arra gyűjt pénzt, hogy súlyos betegségben (cukorbaj, ízületi és onkológiai betegségek) szenvedő gyerekeknek tábort szervezzenek.

Céljuk 35 712 lejes adomány összegyűjtése, ebből az összegből a 32 gyerek és 32 felügyelő részvételével megrendezendő, egyhetes tábor teljes költségét tudnák fedezni.

„Az elmúlt években meggyőződtünk arról, hogy milyen sokat számít ezeknek a gyerekeknek egy ilyen tábor, tehát folytatjuk a projektet” – nyilatkozta korábban az Agerpres hírügynökségnek Katona Alpár. A cukorbetegségben, fiatalkori arthritisben és rákos megbetegedésekben szenvedő gyerekek számára évente megszervezik a Yuppi tábort, amely

az országban elsőként alkalmazza a tapasztalatalapú terápiát,

vagyis az életminőségüket igyekszik megváltoztatni azáltal, hogy a betegséggel való együttélésben, a betegségükhöz való viszonyuk megértésében segítenek.

A kezdeményezést a Yuppicamp.galantom.ro/yuppiride internetes oldalon lehet pénzadományokkal támogatni. Kedden kora délutánig több mint 26 ezer gyűlt össze.

A kolozsvári Katona Alpár 35 éves számítástechnikai programozó, a 36 éves Szénási Zoltán pedig szabadúszó, mindketten nagy hegymászói és sportolói tapasztalattal rendelkeznek. A kezdeményező fiatalok már tavaly felkarolták a rendezvényt, és támogatást gyűjtöttek 10, krónikus betegségben szenvedő gyerek táborozási költségeinek fedezésére: az 5 napig tartó Yuppi Run során 18 ezer méteres szintkülönbséggel 210 kilométert szaladtak a Fogarasi-havasok gerincén, feljutottak a Királykő-hegység csúcsára, majd részt vettek a Bucsecs-hegységben szervezett ultramaratonon.