Sokan kíváncsiak a vajdahunyadi várra

Kőrössy Andrea 2017. szeptember 05., 15:30

Nagy népszerűségnek örvend a vajdahunyadi vár, amelyet az idei év első nyolc hónapjában több mint 265 ezren látogattak meg, a polgármesteri hivatal által a jegyeladásokból szerzett bevétel pedig meghaladta az egymillió eurót.

Fotó: A kastélymúzeum Facebook-oldala

Tavaly egész évben 300 ezer látogatója volt a középkori eredetű építménynek, 2015-ben pedig 280 ezren váltottak jegyet. A közlemény szerint a legtöbb turista rendszerint augusztusban érkezik: idén az utolsó nyári hónapban közel 74 ezer látogatót jegyeztek,

a polgármesteri hivatal bevétele pedig elérte az 1,6 millió lejt.

Dan Bobouţanu, Vajdahunyad polgármestere elmondta: a közeljövőben egy európai projekt keretében a vár több részét is restaurálják, miután a városháza ebben az évben ötmillió eurós támogatást nyert el. Az elöljáró azt is elmondta: egy másik tervük, hogy középkori tematikájú parkot alakítanak ki a műemlék közelében.

„A Vajdahunyadra látogató turisták száma évről évre emelkedik, ami csakis örömre adhat okot” – tette hozzá Bobouţanu. A Hunyadi János által a 15. században építtetett várba egyébként a belépő felnőttek számára 20 lejbe, míg a gyermekeknek, illetve az egyetemistáknak 5 lejbe kerül.