Kevés a tűzifa, három évre felfüggesztenék az exportot

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 05., 11:27

Három évre betiltanák a tűzifa exportját Romániában, az erre vonatkozó törvényjavaslatot első házként hétfőn elfogadta a szenátus. A tűzifaválsággal indokolják a döntést.

Fotó: Barabás Ákos

A törvénytervezet értelmében legfeljebb három évig felfüggesztenék a legtöbb 20 centiméter átmérőjű és maximum 4 méter hosszú tűzifa exportját.

A javaslatot többségében nemzeti liberális párti honatyák terjesztették elő, és 91 támogató szavazattal, illetve egy tartózkodással fogadta el a felsőház plénuma, miután elutasította a gazdasági és környezetvédelmi bizottság kedvezőtlen véleményezését.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora felszólalásában hangsúlyozta, hogy

a tűzifaválság valós probléma, amely megoldásra vár.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a szavazásra bocsátott törvényjavaslatot azonban hiányosnak tartja, inkább egy másik, az erdészeti törvény egyik cikkelyének módosítására irányuló kezdeményezést támogat.

Şerban Nicolae, a szenátus szociáldemokrata frakciójának vezetője, kifejtette: pártja támogatja a liberális honatyák javaslatát, mert „rendkívüli helyzet állt elő”. Úgy vélte, előre lehet vetíteni, hogy az idei tűzifamennyiség nem fogja fedezni annak a 3,6 millió háztartásnak a szükségletét, amelyekben fával fűtenek.