Utcazenére hangolódik Szatmárnémeti

Krónika 2017. szeptember 05., 10:45

Újdonságokkal, nemzetközi fellépőkkel várják az érdeklődőket a negyedik alkalommal, szeptember 15–17. között Szatmárnémetiben rendezendő utcazene-fesztiválon.

Fotó: Babos Krisztina

Ismét felpezsdül a zenei élet Szatmárnémetiben, ahol szeptember 15–17. között, a „Streetháromság” címszóval szervezik meg a 4. utcazene-fesztivált. A rendezvény keretében első alkalommal társul a streetmusichoz (utcazenéhez) a streetfood és a streetart kezdeményezés.

A látogatók kóstolót kapnak a kézműves sörök, különleges burgerek és ínyencfalatok világából, valamint idén a zene mellett megjelennek az utcai művészek, bűvészek, artisták.

A fesztivál egyre inkább nyit a nemzetközi fellépők irányába, tavaly már „nemzetköziesítették” a rendezvényt, Street Music Festival néven fut.

Évről évre több külföldi, életvitelszerűen utcán zenélő művész érkezik Szatmárnémetibe. Az idei fesztivál egyik fő fellépője az isztambuli Light in Babylon együttes, amely világzenével fogja színesíteni a zenei felhozatalt.

A helyszínekről egyelőre annyit árultak el a szervezők, hogy lesz egy nagyszínpad a Corneliu Coposu sétányon, amelyet kültéri padlózattal burkolnak, felállítanak három kisszínpadot a város történelmi központjában, valamint egy meglepetéshelyszínnel is készülnek – olvasható a Szatmár.ro hírpotálon.

A rendezvénysorozat legnépszerűbb programpontja az utcazenészek versenye, amelyre szeptember 3-ig jelentkezhettek a zenészek, zenekarok, utcai művészek.

Idén 15 jelentkezőt választ ki a zsűri, az összdíjazás pedig 3000 euró lesz. Az utcazene-fesztivál mindenekelőtt a szatmárnémetieké, viszont a #visitsatumare kezdeményezés alapján a várost a nagyvilágnak is meg kívánják mutatni.

Az elmúlt években rengeteg turista fordult meg a három nap alatt a rendezvényen, a szervezők idén is várnak minden érdeklődőt.

Mint minden évben, idén is egyre közelebb kerülünk a távlati célunkhoz, hogy az utcazene-fesztivál a szatmáriak egyik kedvenc rendezvénye legyen,

valamint más városokból is érkezzenek ide turisták. A szatmári rendezvényturizmus egyik remek eszköze lehet az utcazene, ahogyan azt példaképeink, a Ferrarai vagy veszprémi utcazene-fesztivál már évekkel ezelőtt elérték” – mondta korábban Butka Gergő, az utcazene fesztivál főszervezője.