Mentegetőzik a fogyasztóvédelem – átfogó vizsgálat indult Székelyföldön a „miccses nyelvlecke” után

Bíró Blanka , Rostás Szabolcs 2017. szeptember 04., 18:20

Bár az etnikai diszkriminációt kiáltó vlogger állításai hamisnak bizonyultak, átfogó ellenőrzésbe fogott a fogyasztóvédelem a székelyföldi vendéglátóipari egységekben. Kovászna megyében is büntettek, mert egy fánksütő nem tudott értekezni a román vásárlókkal.

Fotó: Barabás Ákos

Elismerte lapunknak a romániai fogyasztóvédelem illetékese, hogy törvénytelenséget követett volna el az egyik áruházlánc székelyudvarhelyi dolgozója, ha munkaidőn kívül kiszolgálja azt a vásárlót, aki azt állítja: román nemzetisége miatt nem szolgálták ki.

A Krónika azután kereste meg Claudiu Susanut, a fogyasztóvédelmi hivatal brassói regionális irodájának igazgatóját, hogy az elmúlt napokban rengeteg, egymásnak ellentmondó információ és állítás látott napvilágot az országos visszhangot kapott incidens kapcsán. Számos hírügynökség és sajtóorgánum idézte például Susanu nyilatkozatát, miszerint a Kauflandhoz küldött ellenőreik ugyanúgy jártak, mint a filmet készítő vlogger: „románul fordultak az eladóhoz, és őket sem szolgálták ki".

Susanu hétfőn lapunknak azt állította, pontatlanul idézték a mondanivalóját, nem így történt az eset.

Elmondta, utasítására szeptember elsején kiszállt a Hargita megyei fogyasztóvédelem két, magyar nemzetiségű munkatársa a Kaufland udvarhelyi áruházához, és felügyelni kezdte a kültéri grill tevékenységét. Az igazgató közölte, abban a pillanatban láttak neki az ellenőrzésnek, amikor azt tapasztalták, hogy egy román vásárló nem tudja megértetni magát az elárusítóval, mert az alkalmazott nem beszél románul.

„Az ellenőrzés más körülményekre is kitért,

összességében a tízezer lejes büntetést azért szabták ki a fogyasztóvédő hölgyek, miután megállapították, hogy az elárusító nem érti, mit mondanak neki románul, ennek következtében a fogyasztó nem részesül megfelelő szolgáltatásban”

– ismertette a történteket Susanu. Az igazgató cáfolta a Kaufland állítását, miszerint a jegyzőkönyv szerint a bírság alapját az etnikai diszkriminációt kiáltó vlogger által közzétett – és mint utólag kiderült: a film készítője által állításainak alátámasztása végett összevágott – videófelvétel szolgáltatta. A főfogyasztóvédő szerint a felvétel alapján nem szabhattak ki bírságot, csakis a helyszínen folytatott ellenőrzés alapján járhattak el.

Szembesítettük Susanut a Kaufland ama álláspontjával is, miszerint az igazgató korábbi nyilatkozatával ellentétben az áruházláncot nem bírságolták meg kizárólag magyar nyelvű szórólapok terjesztéséért.

Nem értem, miért tagadja ezt az áruházlánc, ez talán a marketingstratégiája része, de akkor is abszurd. Igenis megbüntettük őket 2015-ben ötezer lejre csak magyar nyelvű reklámtevékenységért.

A törvény tiltja, hogy kiadjam önnek a jegyzőkönyvet, mert személyes adatokat is tartalmaz, de közleményben fogom nyilvánosságra hozni a dokumentum dátumát és sorszámát” – jelentette ki Susanu, majd felvetésünkre, miszerint az ügyben valaki nem mond igazat, leszögezte: állami intézményként a fogyasztóvédelem vállalja a felelősséget a döntéseiért.

{K1}

Kérdésünkre az igazgató megerősítette: nem csak az büntetendő, ha egy vásárlót a nyitva tartás idején nem szolgálnak ki, egy kereskedelmi társaság abban az esetben is megszegné a működési engedélyében szereplő előírásokat, ha a hivatalos munkaidőn kívül bárkit kiszolgálásban részesít.

Vagyis a székelyudvarhelyi Kaufland falatozójának elárusítója megszegte volna a szabályokat, ha a nyitva tartás előtt miccset ad el a Milițianul nevű YouTube-csatorna működtetőjének.

(Az áruházlánc a térfigyelő kamerák felvételei alapján végzett belső vizsgálata nyomán közölte: a vlogger nyitás előtt fél órával próbált vásárolni, ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni).

Claudiu Susanu Fotó: Veres Nándor

Claudiu Susanu a Krónikának elmondta, a mostani eset nyomán

átfogó akciót rendelt el Hargita, Kovászna és Maros megyében annak felderítésére, hogy a kereskedelmi szolgáltatók eleget tesznek-e a termékek megfelelő címkézésére, a tájékoztatásra, reklámozásra, továbbá a román nyelvű kiszolgálásra vonatkozó előírásoknak.

A regionális igazgató hozzátette, az utóbbi időben több tucat esettel szembesültek Székelyföldön, amikor az elárusítók nem beszéltek románul, ugyanakkor állítása szerinte fordított esetekben is büntettek Hargita és Kovászna megyében, mégpedig amiért különböző kereskedelmi egységeknél nem létezett magyar nyelvű tájékoztatás is.

Különben a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hétfőn bejelentette, feljelentést intéz az „illetékes szervekhez” Claudiu Susanu ellen részrehajló, nem tárgyilagos eljárásáért, továbbá Radu Banciu újságíró ellen a B1 hírtelevízióban futó műsorában elhangzott diszkriminatív, nacionalista és idegengyűlölő nyilatkozatai miatt.

{K2}

Közben Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője lapunknak elmondta,

idén Háromszéken is kaptak bejelentést, miszerint nem szolgáltak ki románokat.

Az egyik esetben pénzbírsággal sújtották egy sepsiszentgyörgyi fánksütő tulajdonosát, akinek alkalmazottjára több ízben panaszkodtak a vásárlók, hogy nem tud románul, és nem szolgálja ki azokat, akik az állam nyelvén kérik a pánkót. Kérdésünkre Diacon kifejtette,

bizonyítékuk nem volt, ám mivel többen is bejelentést tettek, megbírságolták a külföldön tartózkodó vállalkozót,

aki annak ellenére nem változtatott a helyzeten, hogy a fogyasztóvédők felhívták a figyelmét a rendellenességre. Másik esetben egy kézdivásárhelyi vendéglő kiszolgálásának minőségére érkezett panasz: a pincér későn vette fel a rendelést, majd ki sem vitte az ételt, az éhen maradt kisgyerekes család tagjaiban pedig felmerült, hogy azért nem szolgálták ki őket, mert brassói románok. Ez esetben nem bírságoltak, mert az étterem tulajdonosa meghívta a családot ingyen vacsorára.

Diacon közölte, a Háromszéken indított ellenőrzés során

a fogyasztóvédelem nem az alkalmazottak romántudását teszteli, hanem azt vizsgálja, miként alkalmazzák a gyakorlatban a kereskedelmi társaságok, vendéglátóipari egységek a kötelező román feliratokra vonatkozó törvényt.

Időközben a közösségi oldalon számos román felhasználó bojkottot szorgalmaz a német tőkéjű hipermarketlánc ellen, szerintük ugyanis kizárólag magyarul beszélő alkalmazottak foglalkoztatásával a Kaufland azt bizonyítja, hogy nem tart igényt a román vásárlók pénzére. 

Aggódik a Hargita megyei prefektus

Hargita megye prefektusa hétfőn aggodalmának adott hangot a Székelyudvarhelyen történtek kapcsán, és hivatalos álláspontot kért a Kauflandtól mind a rendkívüli nyilvánosságot kapott esetről, mind pedig az áruház arra irányuló intézkedéseiről, hogy hasonló eset ne ismétlődjön meg. Bár bizonyítást nyert, hogy a vloggert provokációs szándék vezérelte, és hamis az az állítása, miszerint azért nem szolgálták ki, mert román, az elárusítóra utalva Adrian Jean Andrei közölte: „egyes állampolgárok ilyen megnyilvánulásai veszélyeztetik a közbiztonságot és az etnikumközi kapcsolatokat”.

A prefektus arra figyelmeztetett, hogy minden állampolgárnak nemzetiségtől függetlenül tisztelnie kell azt az alkotmányos cikkelyt, miszerint Románia hivatalos nyelve a román. „Egy európai országban ilyen incidenseknek nincsen helyük, ezért felkérem Hargita megye lakóit és az ide látogatókat, hogy megértésről tegyenek bizonyságot, és tiszteljék Románia törvényeit” – mondta a prefektus az Agerpres hírügynökségnek.