Carmen Dan: segítségre szoruló emberekként, nem bűnözőkként kezeljük a menekülteket

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 04., 15:23

Románia segítségre szoruló emberekként, nem bűnözőkként kezeli a menekülteket – írta egy Facebook-bejegyzésében Carmen Dan belügyminiszter.

Fotó: Carmen Dan Facebook-oldala

A tárcavezető ellátogatott vasárnap a konstancai határrendészet egyik központjába, hogy tájékozódjon annak a több mint 80 illegális bevándorlónak a helyzetéről, akik egy, a Fekete-tengeren elfogott halászhajón utaztak.

A román felségvizek felé tartó kis hajót vasárnap hajnalban észlelték, majd mivel nem válaszolt a figyelmeztető jelzésekre, a midiai kikötőig kísérte a parti őrség. Itt kiderült, hogy 87 személy (48 férfi, 16 nő és 23 gyermek) utazott a fedélzetén – számolt be az Agerpres.

Fotó: Carmen Dan Facebook-oldala

Románia ismét bebizonyította, hogy teljesíti nemzetközi vállalásait.

Mi segítségre szoruló emberekként, nem bűnözőkként kezeljük a menekülteket, de mindenkit ellenőrzünk, hogy megbizonyosodjunk, nem veszélyeztetik-e a biztonságunkat. Ezek a többségében kisgyermekes családok a legtöbb esetben a háború elől menekülnek, amely lerombolta házukat” – áll a miniszter bejegyzésében, aki ugyanakkor hozzáteszi, Románia elítéli mindazokat, akik kihasználják ezt a helyzetet, és fizetség ellenében megkísérlik az Európai Unió országaiba csempészni a menekülteket.