Kórházépületeket rongált meg, fákat döntött ki a vihar

Krónika 2017. szeptember 04., 11:48

Országszerte számos kárt okozott a vasárnap esti ítéletidő. Marosvásárhelyen több kózhá épületében tett kárt a vihar, míg Hargita megyében emberéletet is követelt az ítéletidő. Sok főúton jelenleg is akadozik a közlekedés az úttestre dőlt fák miatt.

Fotó: Facebook/Hargita Megyei Csendőrség

Az ország 17 megyében és a fővárosban volt szükség az elmúlt 24 órában a katonai tűzoltók közbelépésére a vasárnap esti vihar és a jelentős mennyiségű csapadék okozta károk elhárítása érdekében.

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) hétfői közleménye szerint

országszerte összesen 172 útra dőlt fát kellett eltakarítaniuk a tűzoltóknak,

ugyanakkor 13 lakásból, nyolc udvarból és 5 pincéből szivattyúzták ki a vizet.

A legtöbb dolguk Kolozs megyében volt, ahol 30 fa dőlt az úttestre, tíz lakóházat és három pincét öntött el a víz. Emellett 105 ház és öt tömbház tetőzete rongálódott meg a viharos erejű szélben, tudatta az Agerpres hírügynökség.

Emellett Maros, Kovászna, Máramaros, Krassó-Szörény, Temes, Szeben, Hunyad, Argeş, Bákó, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Neamţ, Prahova, Teleorman és Vâlcea megyében is gondokat okozott az időjárás.

Kórházakban is kárt tett az erős szél

A Maros megyei kórház három épületében is károkat okoztak a vasárnap esti viharban kidőlt fák. Az egészségügyi intézmény vezetősége szerint

egy kidőlt fa megrongálta a tüdőgyógyászati klinika egyik gázvezetékét,

egy alkalmazottnak a kórház udvarán leparkolt járművét, illetve leszakította az internet- és telefonkábeleket. A kórház vezetősége szerint két órán belül mind a gáz-, mind a telefon- és internetszolgáltatás helyreállt.

A bőrgyógyászati klinika épületénél egy áramelosztó szekrényt rongált meg egy kidőlt fa. Azóta az áramellátást helyreállították, és a nap folyamán megjavítják a meghibásodott áramelosztót.

A gyermekgyógyászati osztály épületében szintén az internet- és telefonkábelek sérültek meg. Előbbi problémát megoldották, és a nap folyamán várhatóan a telefonszolgáltatás is helyreáll, áll a közleményben.

Fotó: Facebook/Udvarhelyszéki Közlekedési Infó

Marosvásárhelyen 12 fát döntött ki a vasárnap esti vihar. A kicsavart fák négy autóban okoztak kárt, egy kidőlt oszlop pedig további két járművet rongált meg.

Halálos áldozat is van Hargita megyében

Hargita megyében Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Székelyudvarhelyről, Gyergyóhollóról, Tusnádfürdőről és Gyergyóújfaluból jelentettek problémákat. A székelyföldi megyében halálos áldozata is van az ítéletidőnek, vasárnap este meghalt egy férfi Bélborban, miután a viharban rádőlt egy fa.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint

az 54 éves férfit az úton érte a vihar. Szekerével egy esztena felé tartott, amikor a nagy szélben rádőlt egy fa.

A mentőszolgálat illetékesei azt mondták, a férfi súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, és a helyszínen életét vesztette, a kiérkezett mentősök már nem tudtak segíteni rajta.

Hargita megyében több tucat fenyőt döntött ki a vasárnap esti vihar, fennakadásokat okozva a közúti és a vasúti forgalomban. Adrian Pănescu, a prefektúra szóvivője közölte, hogy akadozik a forgalom Maroshévíz - Borszék - Gyergyótölgyes között, ahol mintegy 15 fenyőfa esett az úttestre.

Csíkszereda és Székelyudvarhely között is hasonló a helyzet.

Egyetlen sávon folyik a közlekedés a Cekend-tetőn, a Kalonda-tetőn, a tusnádfürdői kijáratnál és Gyergyószentmiklós-Gyilkostó között

mindaddig, amíg sikerül eltávolítani a kidőlt fákat az aszfaltról.

Fotó: Facebook/Udvarhelyszéki Közlekedési Infó

Alina Ciobotariu, a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta: Székelyudvarhelyen egy fa tömbházra, egy másik pedig egy gépkocsira esett rá. Gyergyószentmiklóson is autóra esett egy kidőlő fa, Pálpatakán (Korond község) pedig kigyulladt egy épület, mert villám csapott belé.

Hargita megyében 28 településen szünetel az áramellátás, a kidöntött fák ugyanis sok helyen leszakították az elektromos vezetékeket.

Az Electrica szolgáltató tájékoztatása szerint 6.285 fogyasztó maradt áramellátás nélkül Székelyudvarhely, Gyergyóvárhegy, Salamás, Gyergyóholló, Gyergyótölgyes és Borszék térségében.

Kilenc középfeszültségű hálózaton és 119 transzformátorállomásnál okoztak meghibásodást a kidőlt fák. Az Electrica szakemberei dolgoznak a hibák elhárításán.