Tüntetni hív és a felelősök menesztését kéri a Néppárt

Krónika 2017. szeptember 04., 11:19

A marosvásárhelyi katolikus iskoláért tartandó szerdai tüntetésen való részvételre szólít hétfői közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt, ugyanakkor a jelenlegi helyzetért felelős személyek menesztését kéri.

Fotó: Boda L. Gergely

A Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetének rendezése érdekében szervezett szerdai marosvásárhelyi tüntetésen való részvételre szólít hétfői közleményében Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

A politikus emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban a katolikus líceum, valamint az orvosi egyetem ügyei „az elnyomás, a diszkrimináció és az erőszakos asszimiláció szimbólumaivá váltak”. Rámutat, legutóbbi lépésével Liviu Pop oktatási miniszter „és a teljes román kormány – nem csak azt bizonyították, hogy képtelenek megoldani a kialakult helyzetet, de azt is, hogy nem vesznek tudomást azoknak a törvénytisztelő, adófizető román állampolgároknak a véleményéről, akikért – hivatali kötelességükből adódóan – felelősek”.

„A tanügyminiszter és a miniszterelnök a pápai nuncius visszautasításával egy olyan súlyos diplomáciai szarvashibát követett el, amellyel

megsértették a vatikáni államot, a romániai katolikus közösséget, s amellyel egyértelművé tették: a nem román és nem ortodox állampolgárok problémáit másodrendűnek tartják”

- fogalmaz Szilágyi Zsolt. Az ellenzéki alakulat vezetője rámutat, bár „az emberi jóérzés és felelősségvállalás azt követelné”, hogy ezek után a miniszter nyújtsa be lemondását, „ilyesmire – épp a jóérzés és felelősségvállalás hiánya miatt – nem számíthatunk”. Azonban

jogos követelés, hogy az illetékes politikai vezetők és hatóságok mihamarabb találjanak megoldást a kialakult helyzetre, hangsúlyozza az EMNP elnöke.

Szilágyi Zsolt arra szólítja minden civil- és politikai szereplőt, hogy „helyezzük közösen nyomás alá Románia kormányát, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi iskola ügye megoldódjon, s a felekezeti oktatáshoz való jog se sérüljön”.

{K1}

Ennek érdekében a szerdán 18 órától a Maros megyei prefektúra előtt tartandó tüntetésen való részvételre kér mindenkit.

A katolikus iskola tárgyában a Néppárt hétfőn egy újabb közleményt is eljuttatott szerkesztőségünkbe, melyben a politikai alakulat marosvásárhelyi és Maros megyei szervezetei a felelősök menesztését kérik.

Egyértelmű, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum körül kialakult helyzetért a teljes felelősség a prefektust és a polgármesteri hivatal iskolákért felelős aligazgatóját terheli”

- mutat rá a közlemény, hozzátéve, hogy „Lucian Goga prefektus sorozatosan félrevezette a szülőket, ellentmondásos nyilatkozataival és ellenséges cselekedeteivel részt vállalt az anyanyelvi oktatáshoz való közösségi jogaink korlátozásában, valamint az állampolgárok alkotmányos jogainak megsértésében”.

{K2}

Úgy vélik, „a szakmai felkészületlenség vagy mögöttes szándék okán előállt helyzet megoldására való alkalmatlanságáért” ugyanaz a felelősség terheli Horațiu Lobonțot, a városháza iskolákért felelős aligazgatóját is.

Mindezeket figyelembe véve követeljük mindkettejük azonnali menesztését,

illetve a kialakult helyzet kormányrendelettel való gyors megoldását!” - zárja közleményét a Néppárt Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete.

Mint ismeretes, szombaton közzétett felhívásában Jakubinyi György érsek, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium melletti kiállásra szólít, és szerdán 18 órától a Maros megyei prefektúra elé hívja tüntetni mindazokat, akik kiállnak az iskola mellett.