Utcára hív az egyház a vásárhelyi katolikus iskoláért

Krónika 2017. szeptember 02., 17:35

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium melletti kiállásra szólít szombaton közzétett felhívásában Jakubinyi György érsek, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke. Szerdán 18 órától a Maros megyei prefektúra előtt tüntetnek az iskola helyzetének megoldásáért.

Jakubinyi György érsek (középen) a katolikus iskoláról való marosvásárhelyi tárgyaláson Fotó: Boda L. Gergely

„A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum körül az utóbbi egy évben és különösen az utóbbi napokban kialakult események mindannyiunk számára ismeretesek lehetnek.

Az iskola helyzete még most, a gyerekek iskolába indulása előtt egy héttel is tisztázatlan, az illetékes intézmények a szülőket továbbra is teljes bizonytalanságban tartják”

- mutat rá a szombaton közzétett felhívásában az egyházi elöljáró. Hozzáteszi, hogy az iskola igazgatójának, dr. Tamási Zsoltnak felügyeletét, vádemelés nélkül, ismételten meghosszabbították.

{K1}

Az érsek felhívásában hangsúlyozza, bár a római katolikus egyház az igazságot rendszerint nem az utcákon és tereken, hanem a templomaiban és – ha szükséges – a törvényszéken keresi, most mégis kénytelen az előbbit tenni.

Jelen helyzetben az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány egy újabb figyelemfelhívó kezdeményezés keretében ismét az utcán kényszerül az igazságot keresni, az igazságért kiáltani, mellette kiállni”

- áll a felhívásban. Ebben Jakubinyi György érsek, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke szeptember 6-án, szerdán délután 6 órától a Maros megyei prefektúra épülete előtti térre (Marosvásárhely, Győzelem tér 1. szám) hívja mindazokat, akik kiállnak a tanintézet mellett.

Szeretettel kérjük híveinket és minden jóakaratú embert, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül, hogy a szülők, illetve gyermekeink iskolaválasztási jogának megvédése érdekében csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz”

- olvasható a felhívásban, melynek szövegét a vasárnapi szentmisék és istentiszteletek keretében is felolvassák, kihirdetik. Az érsek ugyanakkor arra kéri a lelkészeket, aki teheti, híveivel együtt, reverendában vagy palástban maga is vegyen részt a megmozduláson.

Ezzel egy időben az RMDSZ Maros megyei szervezete a katolikus iskola ügyében kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy

az ügy sokkal inkább politikai, mint jogi vonatkozású.

Hangsúlyozzák, „az RMDSZ minden közigazgatási lehetőséget megragadott az elmúlt hónapok során, hogy megnyugtatóan rendezze az iskola helyzetét”.

{K2}

„Románia kormányának oktatási minisztere és megyei szintű képviselője, a prefektus egymásnak ellentmondó cselekedeteket és kijelentéseket tesz, félrevezetve diákokat, szülőket, tanárokat és az egyház képviselőit” - fogalmaz a közlemény.

Eszerint bár korábban megegyeztek abban, hogy a tanintézet a Bolyai Farkas Elméleti Líceum fiókintézményeként működhet tovább, a minisztérium és a prefektúra végül mégsem fogadta el a kompromisszumos megoldást.