Ellenzik a tankönyvkiadás államosítását a kiadók

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 01., 13:33

„Nagy hiba” lenne a tankönyvkiadás államosítása, amit a napokban helyezett kilátásba Liviu Pop oktatási miniszter – állítja Cristian Greşanu, a Romániai Kiadók Szövetségének elnöke.

Fotó: Mihály Csaba

Cristian Greşanu szerint a tankönyvkiadás államosításának beláthatatlan következményei lehetnek az oktatásra nézve, írta az Agerpres. Az illetékes úgy véli, a tankönyvkiadás terén is sokszínűségre van szükség, teret kell engedni a különféle nézőpontoknak, értelmezési lehetőségeknek, ezért

a romániai kiadók elutasítják az „egységes, tipizált, rögzített” tankönyvek bevezetését.

A Romániai Kiadók Szövetségének elnöke szerint ahhoz, hogy a jövőben kevesebb probléma merüljön fel a tankönyvekkel kapcsolatban, javítani kell a kiadók és az oktatási minisztérium közötti kapcsolaton, kommunikáción.

„Mi, a kiadók számos tankönyvet adtunk ki az elmúlt húsz évben, kiképeztük alkalmazottainkat, jelentős összegeket fektettünk tevékenységünk javításába. (...)

Az oktatási minisztérium több hibát is elkövetett, tankönyvek tekintetében nincs jól körülhatárolható stratégiája,

a beszerzésekre szánt költségvetés szűkös, és a kiadókkal való kommunikáció is kívánnivalót hagy maga után” - érvelt a kiadók képviselője.

Greşanu rámutatott, a hazai tankönyvek ugyanolyan jók, mint a nyugatiak, beszerzési áruk azonban sokkal alacsonyabb, noha az előállítási költségek szinte akkorák, mint az Európai Unió más országaiban.

Liviu Pop oktatási miniszter múlt héten úgy nyilatkozott, olyan törvénytervezetet készül előterjeszteni a tárca, amelynek értelmében a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó teljes egészében átvenné a tankönyvek nyomtatását.