Árnyjátéktól japán kortárs zenéig – kezdődik Szentgyörgyön a pulzArt fesztivál

Krónika 2017. augusztus 31., 16:16

Széles műfaji kínálattal várja a közönséget a csütörtökön kezdődő, vasárnapig tartó sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs összművészeti fesztivál.

Fotó: pulzArt

Rendhagyó helyszínen, rendhagyó tárlatnyitóval indul csütörtökön a négynapos sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs összművészeti fesztivál, amely széles műfaji kínálattal várja a közönséget. A nyitórendezvényt az állomáshoz közeli Olt hídon tartják: a híd rácsozatán helyezték el azokat a bannereket, amelyek az sms-játékra beérkezett üzenetváltásokat tartalmazzák.

Szeretnénk ezáltal közelebb kerülni a Z generáció tagjaihoz,

akik elsősorban sms-ekben, chatfelületeken kommunikálnak. Sok érdekes tapasztalatot szereztünk, a felhívásunkra 78 üzenetváltás érkezett, izgalmas, szép történetek kerekednek ki belőle, érdemes végignézni” – mondta el előzetesen Veres Nagy Tímea, a Városimázs Iroda munkatársa.

„Négyéves ciklust zárt tavaly a pulzArt, a kezdetekkor azt fogalmaztuk meg, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy hiánypótló rendezvény, a Sepsiszentgyörgy – Székelyföld kulturális fővárosa program lezárta után is folytatjuk fesztivál megszervezését. Úgy érezzük, markáns célközönsége alakult ki a fesztiválnak, szoros a kapcsolat a résztvevőkkel, számos visszajelzésünk van, hogy szükség van a folytatásra" – fogalmazott Barta Mónika, a pulzArt koordinátora a szerdai sajtótájékoztatón.

Hozzátette,

idén a nemzetközi vonalat sikerült erősíteni, széles a műfaji kínálat,

kezdve a brit Finger & Thumb Theatre gyerekeknek is szóló, Rút kiskacsa című árnyjátékától a társadalomtudományi kérdések boncolgatásáig, a használati tárgyakból készült hangszerektől a digitális művészetig, japán kortárs zenéig találunk eseményeket a programban.

Kiemelte, a négynapos fesztiválnak a Közösségi részvétel évében sikerült hangsúlyosabbá tenni a köztéri jelenlétet is. Míg a korábbi fesztiválokon elsősorban a művészek szemével láttatták a világot,

idén először a társadalomtudomány is helyet kap,

derült ki a sajtótájékoztatón. Az iszlám kultúráról tart előadást Gyöngyösi Csilla református lelkész, iszlámkutató, ugyanakkor újságírók, filozófusok, társadalomtudósok vitatnak meg olyan kérdéseket, amelyek a közvéleményt foglalkoztatják, szó lesz az összeesküvés-elméletekről, de arról is, hogy mi lesz a kapitalizmus után.

Gyerekek felé is nyit a pulzArt, a már említett Rút kiskacsa című árnyjáték már négyéves kortól ajánlott, szombaton és vasárnap a Bélaműhely zenekar vezetésével ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból készítenek hangkeltő eszközöket, a karmesterjáték során pedig a zenekar tagjait kell a kicsiknek zenélésre bírniuk.

A sajtótájékoztatón részt vett Bordos László Zsolt képzőművész, aki

a MAGMA Kortárs Kiállítótérben a spidronok vizuális lehetőségeit megragadó 3D mapping installációt készít a pulzArtra.

Vagyis 3D animációt vetít 3D formákra, mindezt sztereoszkopikus szemüveggel lehet majd végigkövetni. Mint mondta, az épületfestészet után régóta vágyott egy kisebb installációs jellegű vetítés megalkotására, így jutott el a spidronhoz, amely egyenlő szárú és egyenlő oldalú háromszögekből alkotott, S betű alakzatból kiinduló örvényszerű forma.

Bordos bekapcsolódik a Tokyo Sound Land produkciójába, amely a pulzArton a sepsiszentgyörgyi String Quartet közreműködésével egészül ki, tehát egyedi és megismételhetetlen zárókoncertre lehet számítani vasárnap este. A fesztivál teljes programja elérhető a www.pulzart.ro honlapon.