Kitart az állami tankönyvkiadó mellett a miniszterelnök

Kőrössy Andrea , Pap Melinda 2017. augusztus 31., 10:58

Őrültségnek és pénzkidobásnak tartja Mihai Tudose kormányfő, hogy rendszeresen újraírják a tankönyveket, illetve teljesem új kiadványokat adnak ki.

Fotó: Veres Nándor

Akár a Hivatalos Közlöny is nyomtathatná a tankönyveket, amennyiben ezeket nemzeti stratégiai fontosságúvá nyilvánítanák – vélekedett Mihai Tudose kormányfő, aki szerint „az elmúlt évek tankönyvőrülete a kiadók közötti háborúnak tudható be”.

A miniszterelnök a România TV egyik adásában úgy nyilatkozott: a tankönyvkiadás ügye kicsúszott az irányítás alól, céljuk pedig leegyszerűsíteni a dolgokat.

Sokak szerint kultúraellenesek vagyunk, amiért támogatjuk, hogy az összes tankönyvet ugyanaz, lehetőleg az állami kiadó biztosítsa.

De arról senkit nem beszél, hogy az elmúlt évek őrülete éppen a kiadók közötti háborúnak tudható be” – mutatott rá Tudose.

Hozzátette: nem ütközne akadályba, hogy a kiadványokat nemzeti stratégiai fontosságúvá nyilvánítsák, hiszen „ezek azok a könyvek, amelyekből a gyermekeink tanulnak”.

A kormányfő szerint az lenne ideális, ha kétféle tankönyvsorozatot nyomtatnának: egyet a humán-, egy másikat pedig a reálprofilú osztályoknak.

Tudose leszögezte: még idén ősszel ki kellene választani azokat a segédanyagokat, amelyek hosszú távon kiszolgálhatják a diákokat, szerinte ugyanis

őrültség évente újraírni a könyvet, mintha Ştefan cel Mare minden esztendőben megnyerne egy újabb csatát, vagy Pitagorasz módosítaná a tételét”.

Hozzátette: „mindennek a teteje, hogy ez nem is oktatási, hanem üzleti érdekből történik így”.

A miniszterelnök arra is kitért: az újabb és újabb kiadott tankönyvek „óriási összegeket emésztenek fel az állami költségvetésből, a gyermekek táskája pedig olyan nehéz, mintha el akarnának szökni otthonról”.

A testneveléstankönyvek miatt is a Cioloş-kabinetet okolják

A kedd esti televíziós műsorban Tudose külön említést tett a vadonatúj, az ötödikes diákoknak szánt testneveléstankönyvről – amely azon kevés kiadvány közé tartozik, amelyeket tanévkezdéskor elvileg megkapnak az iskolások. Noha a kormányfő néhány héttel ezelőtt még úgy nyilatkozott: Liviu Pop oktatási miniszter minden bizonnyal tréfált, amikor feldobta a tornatankönyv kiadásának ötletét, ezúttal a Dacian Cioloş vezette technokrata kormányt hibáztatta.

Mindenki bírálja a miniszter urat, aki viszont úriember volt, és nem árulta el, hogy kénytelen volt megrendelni a kiadványt,

ugyanis néhány okoskodó technokrata fiú ezt belefoglalta a programba” – fogalmazott a miniszterelnök. Liviu Pop miniszter szerint egyébként a testneveléstankönyvekkel járó kiadás mintegy 1,5 millió lej volt.

Az új ötödik osztályos tantervben szereplő 25 tantárgy közül csak hét esetében tudták lezárni a versenytárgyalást, azaz ezek érkezhetnek meg a szeptember 11-ei tanévkezdésre az iskolákba. A magyar ötödikesek a tornakiadvány mellett a római katolikus vallás-, a magyar nyelv és irodalom, valamint a román nyelv és irodalom tankönyvet fogják időben kézhez kapni. A többi 18 licit eredményét megóvták a vesztes kiadók, a tárcavezető szerint ezek a kiadványok kéthónapos késéssel fognak megérkezni.

Ezzel szemben Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkár kabinetfőnöke a Krónikának elmondta: egyelőre

csak a minisztérium honlapján (www.edu.ro) fellelhető magyar nyelvű tankönyvekről jelenthető ki biztosan, hogy tanévkezdésre ott lesznek a diákok asztalán.

Kérdésünkre, hogy az ötödikesek tornatankönyvéből – amelyből három román változat szerepel a szaktárca honlapján – készül-e magyar fordítás, elmondta: erről a kiadók döntenek, a szaktárca nem szólhat bele, hogy a készítő lefordíttatja-e magyar nyelvre valamelyik kiadványt. Hozzátette, mivel még az előző licitekre benyújtott óvások elbírálása zajlik, és nem tudták meghirdetni az új tendereket, csupán két hét múlva, azaz közvetlenül a tanévkezdés előtt tudják megmondani, mely kiadványokat kapják meg biztosan a magyar diákok.

Tankönyv hiányában rájuk is a Liviu Pop miniszter által említett eljárás érvényes, vagyis útmutatók alapján tartják majd a tanórákat.

Akár otthonról is lehetne javítani az érettségi dolgozatokat
Fotó: Gecse Noémi

Liviu Pop ugyanakkor nemrég újabb, a tanügyi rendszert megreformáló ötlettel állt elő: elképzelése szerint jövő évtől online kellene javítani a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáján, az érettségin, valamint a pedagógusok versenyvizsgáján kézzel írt dolgozatokat, a javítást így „otthonról is elvégezhetnék a megbízott tanárok”.

A tárcavezető erről a társadalmi párbeszédért felelős parlamenti szakbizottság tagjai által az oktatási minisztériumban tartott találkozón beszélt a Mediafax hírügynökség beszámolója szerint.

A terv ellen máris többen felszólaltak: a szülőket képviselő országos szervezet, valamint megyei diákszervezetek is jelezték: biztonsági és adatvédelmi szempontból aggasztó, hogy a javítást otthon is el lehetne végezni, vagyis az eljárás gyakorlatilag kikerülne az intézményes keretek közül, ugyanakkor az objektív kritériumok alapján történő javítás is kérdésessé válna.