Románia „a végsőkig harcolna” a férfi kosárlabda-Eb kolozsvári csoportjában

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 29., 12:44

Megkezdődött a visszaszámlálás a férfi kosárlabdázók csütörtökön kezdődő Európa-bajnoksága előtt: szeptember elseje és hetedike között Románia Kolozsváron fogadja társházigazdaként a C csoport mezőnyét.

Fotó: FIBA

A sportág olyan klasszisait, mint a címvédő Spanyolországot vagy az olimpiai ezüst- és világbajnoki bronzérmes Horvátországot, de Erdélybe érkezik az Euroliga elmúlt szezonjának legjobb védekező játékosával, a napokban a Barcelonához igazolt Hanga Ádámmal büszkélkedő magyar válogatott is, továbbá Csehország és Montenegró lép majd pályára a 7 ezresről 10 400 férőhelyesre kibővített új Szamos-parti sportcsarnokban.

A spanyolok már bejelentették, hogy

keretükben helyet kapott többek között Pao és Marc Gasol, Ricky Rubio, Sergio Rodriguez, Alex Abrines, Juan Carlos Navarro vagy éppen Fernando San Emeterio,

de a horvátok sem hagyják otthon Bogdan Bogdanovicot, Dario Saricet és Dragan Bendert. A cseh együttesből bár hiányozni fog Vesely és Balvin, de pályára lép majd a Washington Wizardsban játszó Tomas Satoransky, míg a montenegróiak részéről többek között a Valenciával spanyol bajnok Bojan Dubljevic és az észak-amerikai NBA-ben edződött Nika Vucevic mutatkozik majd be a helyi közönség, illetve a találkozókat élőben közvetítő TVR nézői előtt.

Magyarország, mint megtudtuk, a keddi edzés után véglegesíti keretét, hogy aztán másnap útnak induljanak Kolozsvárra.

Őket és a cseheket tartja verhető ellenfélnek Vlad Moldoveanu, Románia válogatottjának csapatkapitánya. A Kolozsvári Universi­tateával országos bajnok, nyáron Isztambulba igazolt kosaras a hazai szövetség hivatalos honlapjának adott interjúban leszögezte: bármilyen minimálisak is legyenek az esélyeik, ők a továbbjutásért fognak harcolni. Szerinte ehhez két győzelemre lenne szükségük, de Spanyolország, Horvátország és Montenegró már „más színvonalat képviselnek”, ellenük már minden bizonnyal nem lesz elég csupán a csapategységben rejlő erő.

„Okozhatunk mi akármilyen problémát a védelmünkkel vagy akár támadásban, mert eljön az a pillanat, amikor előlép egy Bogdanovic, egy Saric vagy egy Gasol, és egyéni akcióval eldönti a helyzetet” – ismerte el Moldovan. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha valódi csapatként tudnak fellépni, az sokat segíthet majd céljuk elérésében, mert szerinte

a lényeg, hogy a maximumot nyújtsák, és még akkor is emelt fővel hagyhassák el a pályát, ha nagyarányú vereséget szenvednek.

„A legfontosabb, hogy meghaljunk egymásért a pályán, mert mindössze az a mi valódi esélyünk” – fogalmazott. Szerinte meg kell mutatniuk, hogy képesek harcolni, mert azáltal a jövő generációja is elhiszi, hogy Romániából is lehetséges magas szintre jutni kosárlabdázásban. Kolozsvár mellett egyébként még Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont a csoportmeccseknek, hogy aztán a szeptember 17-ig tartó seregszemle a tizenhatoddöntőkkel folytatódjon a török fővárosban.