Tüntetést szerveznek a nyugdíjrendszer rebesgetett átszervezése ellen

Bálint Eszter 2017. augusztus 28., 17:09

Tüntetésre hívja a nyugdíj- és befektetési alapokhoz hozzájárulók egyesülete (PFP) a lakosságot szeptember 3-án, mert úgy vélik, a kormány el akarja venni a pénzt a kötelező magánnyugdíjalapból.

Fotó: Barabás Ákos

„A helyzet nagyon egyszerű: a második pillérben van pénz, a kormány pedig el akarja venni” – áll az egyesület közleményében. A PFP „vad gazdasági analfabetizmussal” vádolja a Tudose-kormányt, mondván, az intézkedés az egész ország gazdaságán megérződik majd.

„Milyen más kifejezést találhatnánk arra, hogy

a nyugdíjrendszer kapcsán valaki a »hozam« kifejezést használja, miközben a rendszer évek óta krónikus deficitben van?

Lehetetlen megértenünk, hogy a miniszterelnök és a kormánya nem tudja, jelenleg az állami nyugdíjrendszer semmivel sem több, mint egy vezeték, amelyen keresztül a mostani alkalmazottak által befizetett hozzájárulást nyugdíj formájában átutalják a mostani nyugdíjasokhoz” – fogalmaznak az érintettek. Emlékeztetnek, az állami rendszer 2009 óta veszteséges, a deficit éves összege eléri a 15 milliárd lejt.

„A valóságban a kormányt sem a jövőbeni nyugdíjasok, sem a második pillér úgynevezett kisebb hozama nem érdekli. Egyébként arról beszélnének, hogyan lehetne ezeknek az alapoknak a tevékenységét jobbá tenni. A kormányt egyetlen dolog érdekli: pénzt szerezni a hatalmas személyzeti költségek fedezésére, illetve a minden előzetes vizsgálat nélkül felvállalt nyugdíjemelésekre” – vélekedik az egyesület.

{K1}