Népszavazást tartanak Olt megye átnevezéséről

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 24., 18:26

Október 15-én népszavazást tart az Olt Megyei Tanács arról, hogy a közigazgatási egységet a jövőben Olt-Romanaţi megyének hívják-e vagy megmaradjon eredeti megnevezésénél.

Fotó: Cjolt.ro

A csütörtökön elfogadott tanácsi határozat értelmében október 15-én a szavazóknak a következő kérdésre kell majd válaszolniuk igennel vagy nemmel: Egyetért-e azzal, hogy Olt megyét Olt-Romanaţi megyének nevezzék el?

A megyei önkormányzat 500 000 lejt különített el a referendumra

– közölte az Agerpres.

Marius Oprescu megyei tanácselnök érvelése szerint az új megnevezéssel erkölcsi elégtételt szolgáltatnának az egykori Romanaţi megye lakóinak. Ugyanakkor a tanácselnök szerint nem jelentene többlet utánajárást a névváltoztatás, mert a vonatkozó törvény azt is előírná, hogy

csak az igazolványok, dokumentumok érvényességének lejártával kellene az új megyenevet feltüntető dokumentumokat kérvényezniük a megye lakóinak.

„A jelenlegi Olt megye két történelmi megyéből alakult ki, a volt történelmi Olt megyéből és az egykori Romanaţi megyéből. Mi ezzel a referendummal, mint az erkölcsi elégtétel-szolgáltatás egyetlen lehetséges módozatával, azt akarjuk elérni, hogy Olt megyét Olt-Romanaţi megyének nevezzük el” – mondta Marius Oprescu.