A bírák is tiltakoznak az igazságügyi módosítások ellen

Balogh Levente 2017. augusztus 24., 17:08

A legfőbb ügyészség és a terrorellenes ügyészség után csütörtökön a bírák is visszautasították az igazságügyi törvények tervezett módosítását.

Fotó: Pál Árpád

A Romániai Bírák Fóruma csütörtöki közleményében határozottan visszautasította a tervezett átalakításokat, amelyeket

az igazságszolgáltatást a politikum irányítása alá visszahelyező kísérletnek nevezett, és úgy vélekedett, megengedhetetlen mértékben bővítik az igazságügy-miniszter hatásköreit.

A bírák fóruma szerint a miniszter nem végeztetett előzetes hatástanulmányt, és az érintettekkel sem egyeztetett a módosítások kidolgozása során.

A bírói és ügyészi szakmai szervezetek egyúttal felszólították Toadert, hogy a lehető legrövidebb időn belül hozza nyilvánosságra a tervezett módosításokat, hogy nyilvános vita kezdődhessen róluk.
Bírálta a tervezeteket az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) is, amely attól tart, az igazságügyi felügyelet alárendelése a politikai alapon kinevezett igazságügy-miniszter hatáskörébe súlyosan sérti az ügyészek függetlenségét.

Az Európai Bizottság felszólította a kormányt, bocsássa rendelkezésére a módosítások tervezetét, és felhívta a figyelmet:

a bizottság számára fontos, hogy a korrupcióellenes küzdelem terén az elmúlt tíz évben elért eredmények visszafordíthatatlanok legyenek.

Szerdán este a bukaresti Győzelem téren több százan gyűltek össze, tiltakozva a módosítások ellen. A bukaresti csendőrség becslései szerint hozzávetőlegesen ötszázan voltak a kormánypalota előtti téren.

{K1}

Mint arról beszámoltunk, Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán közölte, az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényeket módosító tervezet értelmében ezután a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi osztálya nevezné ki a legfőbb ügyészség és az alárendeltségébe tartozó vádhatóságok vezetőit, az igazságügy-miniszter és nem az államfő javaslata alapján, ahogyan az eddig történt. Egy másik módosítás értelmében az Igazságszolgáltatási Felügyelet átkerülne az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe.

{K2}