„Egy asztalhoz tudunk ülni sokan, sokfélék” – mérföldkőhöz ért a Vásárhelyi Forgatag

Krónika 2017. augusztus 24., 15:44

A Vásárhelyi Forgatag értékteremtő és értékmegőrző szerepét emelték ki többen is az immár ötödik alkalommal zajló rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján.

Fotó: Vásárhelyi Forgatag

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Vásárhelyi Forgatag, ugyanis idén immár ötödik alkalommal kerül sor a marosvásárhelyi magyar közösség kulturális rendezvénysorozatára, amelynek hivatalos megnyitóját szerda este tartották a Kultúrpalota nagytermében.

Portik Vilmos, az egyik főszervező kiemelte: nemrég olvasta, hogy egyetlen olyan ember, aki hittel, meggyőződésből dolgozik, többet ér tíz másiknál, aki érdekből tesz valamit. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy

a Vásárhelyi Forgatag szervezőcsapatában csak olyan embereket ismerek, akik hitből és meggyőződésből dolgoznak”

– fogalmazott. Hozzátette, a Forgatag az az ünnep, amikor „együtt ülünk egy teremben, sokan sokfélék: dús hajúak és kopaszok, bajszosak és csupasz képűek, szemüvegesek és jól látók. Ez a Forgatag lényege, hogy egy asztalhoz tudunk kerülni sokan, sokfélék”.

Soós Zoltán, a rendezvénysorozat másik főszervezője kijelentette:

a Vásárhelyi Forgatag immár a „legpirosbetűsebb” ünnep a marosvásárhelyi magyarság életében.

„Ez 500 évre nyúlik vissza, amikor Mátyás király országos vásártartási jogot adományoz a városnak. Ez a hagyomány újra feltámadt egy lelkes csapatnak köszönhetően” – idézte Soóst a szervezők közleménye.

Fotó: Vásárhelyi Forgatag

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt emelte ki, a Forgatag mindenek előtt a magyar kultúra ünnepe. „Ünnep, mert értékekről, értékteremtésről, értékmentésről, újról és régiről, azok szintéziséről szól. Számvetés is, felmutatása annak, amit a különböző műfajok és művészeti ágak alkotói »asztalra« tettek.

Jó látni, hogy szellemiekben gazdagodunk, évről évre többek leszünk”

– jegyezte meg a szövetség elnöke.

A vásárhelyi magyar közösség legnagyobb rendezvényének nevezte a Forgatagot Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében. Arra is kitért: nehéz időszak következik az erdélyi magyarság számára, hiszen az ország 2018-ban ünnepli Erdély Romániához való csatolásának 100. évfordulóját.

„Arra kell törekednünk, hogy a következő év ne arról szóljon, hogy háborúzunk vagy veszekedünk román barátainkkal vagy ismerőseinkkel” – fogalmazott Péter.

Fotó: Vásárhelyi Forgatag

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke arról beszélt: a Kolozsvári Magyar Napok, a nagyváradi Szent László Napok vagy a Vásárhelyi Forgataghoz, illetve az ezekhez hasonló rendezvények tartalmat adhatnak a nyárnak és tartalmas szórakozást minden erdélyi magyar fiatalnak, továbbá azoknak, akik lélekben fiatalok.

Marosvásárhely mindig is büszke, megátalkodott lokálpatrióta lakók városa volt: értékteremtő, értékmegtartó, értékmentő”

– fogalmazott Toró.

A magyar kormány részéről Mernyei Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet, mint rámutatott: „a Vásárhelyi Forgatag olyan rendezvény, amely erős közösséggé kovácsolja a város polgárait, de ezen túlmenően hazahívja az elszármazottakat is”. Hozzátette: az 5. Vásárhelyi Forgatag igazi sikertörténet, és megtiszteltetés számára, hogy részt vehet az ünnepségen.

A beszédek után különleges zenei kalandozásokban vehettek részt az érdeklődők: fellépett Zséda és a Kvartett, a saját slágereken kívül pedig egyedi hangszerelésben előadott dalok is felcsendültek, amelyek különösen kedvesek az énekesnő számára.