Új sávot kaptak az autóbuszok Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2017. augusztus 23., 10:42

Remélhetőleg javulni fog valamelyest a kolozsvári belvárosi forgalom, miután kedden új buszsávot helyeztek üzembe.

A Hóstát (Mărăşti) lakónegyedi Szentpéteri templomtól az Unió (Memorandumului) utcai megállóig tartó jobb oldali sávot teljes egészében átadták a tömegközlekedési eszközöknek.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a forgalmi változás a kincses városi tömegközlekedést hivatott felgyorsítani.

Az új buszsáv miatt felszámolták az útszéli parkolóhelyeket,

az átszervezés pedig azzal is jár, hogy ezentúl a Szentpéteri templom irányából érkező autók nem kanyarodhatnak be jobboldali irányban a Párizs utcába.

A közlemény szerint egyébként összesen 132 parkolóhelyet számoltak fel, ezek helyett viszont 256 új megállót alakítottak ki a környéken – az Obsitos (Năvodari) és a Berde Mózes (F. Joliot Curie) utcában. A polgármesteri hivatal emlékeztetett: egy ideje a Heltai (Cipariu) tértől a református teológiai intézet épületéig tartó útszakaszon is külön sáv áll az ott közlekedő trolik rendelkezésére.

Korábban Kolozsvár csak egy, kimondottan a tömegközlekedés számára fenntartott sávval rendelkezett,

amely a városházától a Bocskai (Avram Iancu) térig tartott. Az intézkedés veszteseinek egyelőre a taxisok tűnnek, amelyek többé nem parkolhatnak az Unió utcában.

Emil Boc polgármester ugyanakkor egy rádiós műsorban azt ígérte nekik, hamarosan lehetővé teszik számukra, hogy este 11 és hajnali 4 óra között (amikor nem járnak a buszok és a trolik) a buszsávban állomásozzanak.