Vákár megcáfolja a prefektust: még nem veszélyezteti a kolozsvári terelőutat a pataréti földcsuszamlás

Kiss Előd-Gergely 2017. augusztus 22., 23:48

Nincs veszélyben Kolozsvár terelőútja, a pataréti szeméttelep bezárásával megbízott vállalat ugyanis már eltakarította a közeli patakmederből a földcsuszamlás miatt odakerült hulladékot – nyilatkozta Vákár István a Krónikának.

Fotó: A Kolozs megyei prefektúra Facebook-oldala

Cáfolta lapunknak Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke, hogy a pataréti szeméttározónál nemrég bekövetkezett földcsuszamlás hosszú távon veszélyezteti Kolozsvár terelőútjának Bányabükk és Apahida közötti szakaszát. Aurel Cherecheş prefektus ugyanis kedden, a megyei készenléti bizottság ülésén kijelentette:

a júliusban bekövetkezett, mintegy 300 méteres földcsuszamlás nyomán 120 méteres hosszúságban elzáródott a közeli patak medre, így az őszi esőzések miatt megnövekedő vízhozam megrongálhatja a terelőutat.

Vákár István ugyanakkor a Krónikának arról számolt be: a problémát a pataréti szeméttelep bezárásával megbízott vállalatnak kell megoldania, a megyei tanács alkalmazottai pedig arról tájékoztatták, hogy a cég már néhány napja felszabadította a patakmedret.

A következő időszakban a környék megszilárdításán fognak dolgozni, hogy ne történhessen újabb földcsuszamlás.

Egyelőre nem tudni, melyik megoldást választják: elképzelhető, hogy kövekkel támasztják ki a meder szélét, vagy nagyobb csöveken át vezetik el a vizet.

Vákár István Fotó: Kifor

A körgyűrűért és az üzemen kívül helyezett pataréti szeméttelepért is felelős megyei tanács vezetője azt is elmondta: a megyei önkormányzat felkészült arra, hogy amennyiben a vállalat nem végez megfelelő munkát, közbelépnek, és elhordatják a földet a patakmederből.

Hozzátette: a patak egyébként, amelybe hulladék került, jelenleg ki van száradva, de amúgy is kicsi a vízhozama, viszont az is igaz, hogy nagyobb esőzéskor oda ömlik a környező dombokról lefolyó vízmennyiség. Vákár abban igazat adott a prefektusnak, hogy a patakmeder eltorlaszolása valóban veszélyeztetheti a Bányabükk és Apahida közötti terelőutat, a patak ugyanis a körgyűrű mellett halad el, ha pedig jelentősen felgyűl a víz, kimoshatja a terelőút alapját.

Most még nincs semmilyen vész, mert száraz a meder”

– fogalmazott.

Aurel Cherecheş prefektus viszont úgy véli: a pataréti hulladéktározó bezárásával megbízott vállalat nem kezeli megfelelően a szeméttelepet, emiatt

másodperceként 100 liternyi mérgező folyadék szivárog el.

Aurel Cherecheş Fotó: A Kolozs megyei prefektúra Facebook-oldala

A kormánymegbízott a Kolozs megyei önkormányzatot is bírálta, amely szerinte nem tesz semmit a helyzet orvoslása érdekében. A megye szociáldemokrata (PSD) prefektusa kilátásba helyezte, hogy amennyiben az egyébként nemzeti liberális (PNL) Alin Tişe által vezetett megyei tanács nem cselekszik sürgősen, az állam „egyéb” intézményeinek kell lépniük a helyzet megoldása érdekében.

Egy augusztusi, több intézmény által összeállított jelentés szerint a pataréti szeméttelepen összegyűlt hulladék mintegy 15–20 százaléka földcsuszamlás-veszélyes. Az üzemen kívül helyezett létesítmény alatt Szamosszentmiklós falu és több kereskedelmi egység raktára található. A megyei tanács 2015 áprilisában írt alá szerződést a pataréti – és további három Kolozs megyei – hulladéktározó bezárásáról.