Tüntettek a fogyatékkal élők – 2000 munkahely szűnhet meg egy kormányrendelet miatt

Kőrössy Andrea 2017. augusztus 22., 23:31

Ellehetetleníti a kormány döntése a fogyatékkal élők alkalmazását az érintettek és a civil szervezetek szerint. A munkaügyi minisztérium ennek ellenkezőjét állítja.

Fotó: Facebook

Több mint kétszáz, fogyatékkal élő személy tüntetett kedden Bukarestben a munkaügyi minisztérium épülete előtt a kormány 2017/60-as számú sürgősségi rendelete ellen, amivel

szeptember elsejétől gyakorlatilag megszüntetik azt a jogi formát, amely által eddig a hátrányos helyzetűek munkaszerződéssel alkalmazásban állhattak.

Diana Chiriacescu, a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteket tömörítő egyesület elnöke rámutatott: az intézkedés nyomán mintegy 2000, fogyatékkal élő személy fogja elveszíteni a munkáját.

„A speciális jogi formának éppen az volt a lényege, hogy lehetőséget biztosított a fogyatékkal élők számára, hogy a társadalom hasznos tagjainak érezhessék magukat.

Az ilyen engedéllyel rendelkező vállalkozások többségét szeptembertől bezárják, az alkalmazottak pedig kénytelenek lesznek alig néhány száz lejes állami szociális támogatásból megélni”

– idézte a Mediafax hírügynökség Diana Chiriacescut. Leszögezte: a munkaügyi minisztériumtól a rendelet visszavonását követelik.

A jogi formát egyébként bármelyik, állami vagy magánkézben lévő jogi személy, műhely igényelhette, az engedély alapján pedig az alkalmazottaknak legalább harmada fogyatékkal élő személy kellett hogy legyen. Az egyesület elnöke azt is elmondta: a munkaügyi tárca azzal indokolja a rendelet szükségességét, hogy az ágazatban egyre gyakoribbak a visszaélések, Diana Chiriacescu szerint viszont soha nem végeztek semmilyen ellenőrzést, holott az általa vezetett szervezet többször is erre kérte a szaktárca illetékeseit.

„Ehelyett inkább a teljes szektor ellehetetlenítése mellett döntöttek. A helyzet súlyos, hiszen a speciális jogi formával rendelkező egységek nemcsak munkahelyet biztosítottak, hanem több tízezer személynek nyújtottak szociális szolgáltatásokat” – fejtette ki.

A munkaügyi minisztérium illetékesei ezzel szemben azt állítják: a sürgősségi rendelet épphogy a fogyatékkal élők javát szolgálja.

A szaktárca közleménye szerint a speciális jogi formával rendelkező egységek nem fognak megszűnni, hiszen a továbbiakban is szerződést köthetnek állami intézményekkel, így biztosítva munkát a fogyatékkal élő személyeknek. Rámutatnak: a törvénymódosításra azért volt szükség, mert egy átfogó ellenőrzés nyomán kiderült, hogy a korábbi előírások nem hatékonyak.

A 732 engedélyezett egységben ugyanis mindössze 1900 hátrányos helyzetű személyt alkalmaztak, ez az összes fogyatékkal élő polgár alig 0,26 százaléka. A minisztérium szerint a rendelet által nemcsak növelik a munkavállalók számát, hanem, mivel emelkedni fog a fogyatékkal élőket nem alkalmazó cégek által befizetendő illeték, az államkasszába is több pénz fog befolyni, amit az ágazat további fejlesztésére fordíthatnak.