Minden tizedik iskolának nincs tűzvédelmi engedélye

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 22., 12:37

Mintegy 26 000 iskolaépület van az országban, ezek 10%-a nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Cătălin Chircă, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szóvivője.

Fotó: Mihály Csaba

Chircă közölte, hogy ezekben a napokban zajlik mindazon épületek tűzvédelmi felmérése, amelyekben oktatási tevékenység folyik ősztől. A tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező ingatlanokról a katasztrófavédelem és a tanfelügyelőségek tájékoztatást küldenek az államelnöki hivatalnak, a tanügyminisztériumnak, a regionális fejlesztési és az európai alapokért felelős tárcának, valamint a prefektúráknak és megyei tanácsoknak is.

A katasztrófavédelmi illetékes figyelmeztetett, hogy a tűzbiztonsági engedélyeket a helyi közigazgatások által megfogalmazott igénylések alapján bocsátják ki, amelyeket a tűzvédelmi munkálatok elvégzését igazoló dokumentumokhoz kell csatolni.

A tűzvédelmet biztosító munkálatok és a szóban forgó helyhatósági igénylés nélkül a tűzvédelmi engedély nem adható ki

– szögezte le Chircă, hozzátéve, hogy jelentősen csökkent ezen engedélyek igénylésének száma az utóbbi időben: míg 2016 októbere és 2017 márciusa között havonta 23 tűzbiztonsági engedélyt állítottak ki, addig az utóbbi hónapokban már csak havi 13 ilyen dokumentumot kérelmeztek.

A tűzbiztonsági okmányt minden új vagy felújított épület esetében igényelni kell, még az ingatlan használatba vétele előtt.

Tanintézetek épületeiben a következők meglétére van szükség ahhoz, hogy az illető ingatlan megkaphassa ezt az engedélyt: legalább két menekülési útvonal és kijárat; külső és belső tűzcsapok; füstriasztó berendezés; biztonsági világítás; poroltók.