Megállítanák az afrikai sertéspestist

Bakó Zoltán 2017. augusztus 17., 13:17

Uniós határozat készül az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében. A szakemberek felhívták a gazdák figyelmét, hogy tartsák be az állategészségügyi hatóságok által ajánlott intézkedéseket.

Az Állategészségügyi Világszervezet és az Európai Unió illetékes hatóságai határozatot dolgoznak ki az afrikai sertéspestis továbbterjedését megakadályozni hivatott intézkedésekről, ezek időtartamáról. A román kormány már kiemelt állat-egészségügyi kockázatú védelmi övezetté nyilvánította a múlt héten az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben, megelőzendő, hogy újabb állatokat fertőzzön meg az országban az afrikai sertéspestis.

Kincses Sándor, a Maros megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője elmondta,

mivel az afrikai sertéspestis ellen nem létezik oltóanyag, csak úgy lehet hatékonyan védekezni a kór terjedése ellen, ha az állattenyésztők betartják a szigorú előírásokat.

A szakember elmondta, ahhoz, hogy a magángazdák megvédjék állataikat a fertőzéstől, elsősorban a következő szabályokat kell betartaniuk: az ólakba ne lépjenek be olyan cipővel, öltözékkel, amellyel az utcán jártak. Ajánlatos az ól ajtaja elé egy tálcát tenni, amiben hígított marószóda-oldattal átitatott szalma van. Disznókat csak bekerített ólban szabad tartani, ahol nem kerülhetnek kapcsolatba más sertésekkel, vaddisznókkal.

Kincses Sándor elmondta továbbá, nem szabad ismeretlen eredetű malacokat vásárolni, főként ne olyanokat, amelyeknek nincs fülszámuk, vagy állatorvosi bizonyítványuk. A disznók nem kaphatnak mezőről hozott füvet, mert az kapcsolatba kerülhetett fertőzött vaddisznókkal. Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője kérdésünkre elmondta,

a betegség magas lázzal jár, a sertés bőre kipirul, az állat étvágytalanná válik, és rövid időn belül elpusztul.

Kincses a gazdáknak azt tanácsolja, hogy ha a betegség jeleit észlelik, azonnal értesítsék a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság területi állatorvosát vagy magát az igazgatóságot.

Minden fertőzésgyanús állatot el kell pusztítani a törvényes rendelkezések alapján, a tulajdonost pedig a piaci árfolyamnak megfelelően kártalanítják. Az igazgató leszögezte: sokkal jobb minden gyanús esetről értesíteni az illetékeseket, mint elhallgatni, s ezzel veszélybe sodorni egy egész régió állatait. Az eddig be nem jegyzett sertéstulajdonosok a lehető leggyorsabban keressék meg írásban a területileg illetékes állatorvost, és kérjék a sertésnevelde azonnali bevételét az országos adatbázisba.

{K1}

Amint arról beszámoltunk, az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság augusztus elsején jelentette, hogy megjelent az afrikai sertéspestis a magyar–román határ közelében levő Szatmárnémeti szélén, két szomszédos háztáji gazdaságban. A feltételezhetően ukrajnai állati eredetű termékektől megfertőződött hét állatot leölték, majd elégették.