Vizsgálat indult a legfőbb ügyész ellen

Balogh Levente 2017. augusztus 16., 16:45

Tudorel Toader igazságügy-miniszter vizsgálatot kezdeményez Augustin Lazăr legfőbb ügyész ellen, miután az ügyészség nem adja ki a 2009-es választással kapcsolatos dokumentumokat.

Augustin Lazăr

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keretében működő Igazságügyi Felügyelethez fordul Tudorel Toader igazságügy-miniszter Augustin Lazăr legfőbb ügyész magatartása miatt, mert

a közvádlói hatóság vezetője nem hajlandó átadni a 2009-es elnökválasztáson állítólag elkövetett csalásokat vizsgáló parlamenti bizottságnak az ügyben lefolytatott nyomozása dokumentumait.

Toader szerdán kijelentette, a legfőbb ügyész minden bizonnyal tisztában van hivatali hatáskörével és kötelezettségeivel, így tudja, hogy nem kell a CSM-től állásfoglalást kérnie arra nézvést, hogy köteles-e átadni a kért dokumentumokat vagy sem.

„Tárgyalok vele, és annak függvényében, milyen választ ad, az Igazságügyi Felügyelethez fordulok” – jelentette ki a miniszter. A nap folyamán aztán beszélt a legfőbb ügyésszel, és a jelek szerint nem tartotta kielégítőnek a beszélgetés eredményét, mivel az Igazságügyi Felügyelettől kérte Lazăr magatartásának kivizsgálását.

Az ügyben vizsgálódó parlamenti bizottság már azt fontolgatja, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, annak megállapítását kérve, hogy

alkotmányos természetű konfliktus tört ki a parlament és az igazságszolgáltatás között,

mivel a legfőbb ügyészség többszöri kérés ellenére sem bocsátotta a testület rendelkezésére a követelt iratokat.

A legfőbb ügyészség nem sokkal a parlamenti bizottság megalakulását követően szintén vizsgálatot indított, de rövid nyomozás után bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet. Lazăr a bizottság kérése nyomán a CSM-től kért állásfoglalást, az azonban közölte: nem tartozik a hatáskörébe eldönteni, hogy át kell-e küldenie a dokumentumokat vagy sem.

Mint arról beszámoltunk, az esetleges választási csalásokról szóló vádakat Dan Andronic újságíró dobta be a köztudatba, aki a választásokat végül megnyerő Traian Băsescu akkori államfő politikai tanácsadója volt. Andronic azt állította: Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója, Florian Coldea, a SRI második embere és Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter ez utóbbi lakásán 2009-ben, az elnökválasztás második fordulóját megelőzően Băsescu érdekében beavatkozott a választási folyamatba.

A parlamenti bizottság több ízben is beidézte a jelenleg az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) élén álló Kövesit meghallgatásra, az ügyésznő azonban arra hivatkozva, hogy az ügyészségek fölött nem a parlament gyakorol ellenőrzést, nem jelent meg a testület előtt.