Vasgárdista szimpatizáns a charlottesville-i tüntetések egyik központi alakja

Balogh Levente 2017. augusztus 16., 16:29

Corneliu Zelea Codreanu, a két világháború közötti időszakban működő, durván antiszemita és magyarellenes, fasiszta legionárius mozgalom tisztelőjének mondja magát Matthew Heimbach, a charlottesville-i tüntetés és zavargások egyik központi alakja.
 

Matthew Heimbach Fotó: Apnews.com

A fehér felsőbbrendűséget hirdető férfira már diákkorában felfigyeltek a hatóságok, miután már akkor ilyen nézeteket hangoztatott, kapcsolatban áll a Ku Klux Klánnal, tagadja a holokausztot, méltatóan szól Adolf Hitlerről, egyben a Putyin- és az Aszad-rendszerért is rajong.

2015 júniusában interjút adott egy magát ortodox keresztény írónak nevező újságírónak, Ryan Hunternak, akinek elmondta:

csodálja Corneliu Zelea Cdreanut, és a mézes heteit is Romániában töltötte, ahol a legionárius mozgalom szerepéről beszélgetett az emberekkel.

Emlékeztetett: az ortodox egyház – amelynek ő is a tagja, bár azt nem nevezte meg, hol, miután az Oroszországon kívüli ortodox egyházból kitiltották – is támogatta a mozgalmat, tehát ő is felvállalja Codreanu kijelentéseit.

Közölte: anticionista, és hisz a keresztény civilizáció elleni zsidó világösszeesküvésben. Hozzátette: azt szeretné, ha az Egyesült Államok területén a túlnyomóan fehér többségű területek önálló államiságot kapnának. Ezért minden önállósodási törekvést támogat: miközben elismeri a Krím Oroszország általi annektálását, a csecsenek elszakadásai törekvéseit is támogatja, hasonlóan a skót és a katalán önállósodási szándékhoz. Kijelentette:

nem tekinti magát neonácinak, Codreanu és a legionáriusok tevékenységét tekinti a legfőbb ihletforrásnak.

Corneliu Zelea Codreanu a Vasgárda vezetője volt a két világháború közti időszakban. Édesapja bukovinai lengyel volt, míg édesanyja német. A Vasgárda, vagy a mozgalom másik gyakran használt nevén „Légió” – teljes nevén Mihály arkangyal légiója – követői hagyományosan úgy nevezték: Căpitanul (a Kapitány).

Haláláig abszolút hatalma volt a szervezet felett. 1938-ban letartóztatták és életfogytiglani kényszermunkára ítélték, de még abban az évben agyonlőtték Bukarest közelében. A Codreanu által kialakított és képviselt ideológiának hetven évvel később is vannak követői. Az Új Jobboldal (Noua Dreaptă), amely a Vasgárda örökösének tartja magát, úgy festi le Codreanut, mint a román ortodox egyház szentjét.

{K2}

{K1}