KMN – Erdély kastélyai pixelekben

2017. augusztus 16., 13:46

Fotókiállításon mutatta be a PONT Csoport a Kastély Erdélyben című projektjüket kedd délután a kincses városbeli K+ Közösségi Térben, a 8. Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Fotó: Tompa Réka

Egyedi perspektívából készített képeken tekinthetők meg az erdélyi kastélyok a kolozsvári K+ Közösségi Térben. A kedd délután nyílt tárlatot a PONT Csoport kezdeményezte, illetve Norvégia, Izland és Liechtenstein mintegy száztízezer eurós támogatásával jött létre.

Farkas András, a PONT Csoport egyik társalapítója elmondta,

az volt az elsődleges céljuk, hogy dokumentációt készítsenek minél több erdélyi kastélyról,

kellőképpen feltérképezve és vizsgálva azokat a lehetőségeket, amelyeket nyújthatnak, gazdasági, kulturális vagy akár társadalmi szempontból. A projekt ötlete már 2009-ben megszületett, azonban csak 2015-ben tudták megvalósítani, és ennek egyik végtermékeként jött létre a mostani fotókiállítás. Emellett üzleti terveket is kidolgoztak, olyan szempontok alapján, mint például a helyszín, az ott élő emberek viszonyulása az adott kastélyhoz, vagy hogy milyen funkciót kaphat, ha restaurálnak egy-egy épületet.

Fotó: Tompa Réka

A kezdeményezők online boltot is működtetnek, szerintük a termékek önmagukban is értéket képviselnek. Farkas András arra is kitért, hogy

a Kastély Erdélyben egyik fő alapelve a közösségépítés,

éppen ezért, a dokumentáció mellett szeretnének egy aktív közösséget létrehozni, amelynek tagjai kiveszik a részüket a projektből. Szerinte fontos, hogy megmutassák, milyen emberek állnak egy ilyen kezdeményezés mögött, és hogy azok, akik érdeklődnek a téma iránt, azonnal, egyszerű válaszokat kapjanak, ha meglátogatnák az egyik kastélyt.

Fotó: Tompa Réka

Dr. Bordás Beáta művészettörténész elhelyezte térben és időben a kastélytörténetet: eleinte az épületeknek védelmi szerepe volt, a reneszánsz kor után kapott csak reprezentatív mivoltot, illetve ekkor kezdett díszes formát ölteni. Ez a barokk korban átalakult, megjelentek a többemeletes, igényes, más funkciót is ellátó kastélyok. Mint a művészettörténész kifejtette,

ezekre az épületegyüttesekre nem úgy kell tekinteni, mint egyszerű kastélyokra, mert több évszázad történelméről, életstílusáról „mesélnek”.

A tárlaton Szabó Tamás fotográfus legjobb képei tekinthetők meg. Elmondása szerint számára a legérdekesebb mozzanat a kastélyok megtalálása volt, ami sokszor nehéz feladatnak bizonyult. Igyekezett nemcsak dokumentarista jelleggel, hanem művészi szempontból megközelíteni a témát. Például pár fotót olyan perspektívából kapott lencsevégre, hogy első ránézésre nem is lehet felismerni az adott kastélyt.

Fotó: Tompa Réka

A kiállítás szombatig látogatható a K+ Közösségi Térben, naponta 10 és 18 óra között. A projekt munkatársai arra ösztönöznek, hogy kövessük őket az online felületeiken, mert ha bárkinek megtetszik valamelyik kastély, bővebben is tájékozódhat róla.

A PONT Csoport romániai fiatalok vállalkozói és civil társulása, amely a 13 év alatt felhalmozott pályázatírási, -figyelési és projektmenedzsment tapasztalatokat helyezi a regionális és intézményfejlesztés szolgálatába, prioritásként kezelve az információs technológia által nyújtott eszközök és lehetőségek használatát ebben a tevékenységben.

Tompa Réka