Per indul a CIA kínzásaiban részt vevők ellen

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 09., 16:41

Először indul per az Egyesült Államokban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kínzásainak alávetett két áldozat miatt a CIA-val együttműködők ellen.

Fotó: A CIA Facebook-oldala

Szulejmán Abdullah Szálim tanzániai és Mohammed Ahmed Ben Szoud líbiai állampolgár korábban ügyvéd útján nyújtott be keresetet, mert a Központi Hírszerző Ügynökség egyik titkos afganisztáni börtönében 2003-ban megkínozták őket. Ma mindketten szabadon élnek hazájukban.

Dror Ladin ügyvéd – akit az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) kért fel – egy harmadik, a kínzásokba a börtönben belehalt áldozat, az afgán Gül Rahman nevében is benyújtott keresetet az északnyugati Washington állam egyik szövetségi bíróságán.

A pert az áldozatok a CIA két pszichológusa, James Mitchell és John Jessen ellen indítják,

mert meggyőződésük szerint ők is felelősek a CIA kihallgatási módszereinek kidolgozásában és alkalmazásában.

Az ACLU információi szerint Mitchell és Jessen pszichológusok szerződéses munkatársakként 75–81 ezer dollárt kaptak a CIA „megerősített kihallgatás” elnevezésű kínzási módszereinek kidolgozásában és alkalmazásában betöltött aktív részvételükért. Az országban ez az első alkalom, hogy a CIA egykori áldozatainak keresete legalább a tárgyalás előtti szakaszba jut.

Az úgynevezett „megerősített kihallgatás” módszereit az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrorakciók után vezették be.

A módszerek a többi között a vízbefojtás érzetét keltő vallatást vagy fájdalmas helyzetekben történő megbilincselést is magukban foglaltak. Mint ismeretes, a vizsgálatok szerint a CIA Bukarestben is működtetett egy titkos kihallgató- és kínzóközpontot, ennek létét azonban a napvilágra került bizonyítékok ellenére a román hatóságok következetesen tagadják.