Felülvizsgálat miatt megvonták az összes oktatási segédanyag engedélyét

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 09., 15:28

Liviu Pop tanügyminiszter szerdán bejelentette, hogy kiadott egy rendeletet, amely értelmében szerdától minden oktatási segédanyag érvényét veszti. A miniszter azzal indokolta döntését, hogy 2002 óta nem vizsgálták felül ezeket.

Annak ellenére, hogy 2011-ben megjelent az új oktatási törvény, a segédanyagokra vonatkozó 2002-es határozatot nem frissítették, ezért a mostani határozat alapján minden segédanyagot átvizsgálnak, „így szerdától egyetlen segédanyag sem érvényes” – magyarázta az oktatási tárcavezető az Agerpres szerint.

A tanügyminiszter felhívást intézett a kiadók felé is, hogy egyelőre ne küldjenek ilyen anyagokat az iskoláknak és a tanároknak.

„A sajtón keresztül hívom fel minden kiadó és azok figyelmét, akik ezen a szakterületen dolgoznak, hogy semmiféle segédanyagot ne küldjenek az intézmények és a tanárok számára, ugyanis mától ezek a segédanyagok nem rendelkeznek minisztériumi hitelesítéssel” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy

legtöbb 30 napon belül kidolgozzák a módszertant a segédanyagok átvizsgálására és akkreditálására vonatkozóan, hogy tisztázódjon ezek helyzete.

Pop megemlítette, hogy módosítják az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ működését szabályozó kormányhatározatot, hogy ezentúl ez az intézmény foglalkozhasson a segédanyagok felmérésével.

„Csak akkor engedélyezhetik, ha a tanár vagy tanító által javasolt segédanyagot az illető oktatási intézmény tanári tanácsa, a tanfelügyelőség és a szülői bizottság is jóváhagyja” – magyarázta a tanügyi tárca vezetője.