Utcaszínházi előadással turnézik Kolozs megyében a Shoshin-egyesület

Krónika 2017. augusztus 09., 15:44

Nyílt téri előadás bemutatójára készül a Shoshin Színházi Egyesület, amely öt vidéki településre látogat augusztus 12–16. között.

A fekete bika és más történetek című utcaszínházi produkció a RIOTE (Rural Inclusive Outdoor Theatre Education – vidéki inkluzív szabadtéri színházi nevelés) elnevezésű, az Erasmus+ projekt részeként született.

Az egyéves nemzetközi projekt lezárásaként létrejött előadás A fekete bika című skót népmese történetét és Pavel Bazsov orosz író Aranyhajszál című meséjét is feldolgozza.

Három bandita (és kíséretük) járja a falvakat. Gólyalábon érkeznek messze földről, talán egy másik időből. Onnan, ahol a Jóságos (vagy Kevésbé Jóságos) Öreganyó róka képében járja a varázserdőt, ahol Aranyhaj várja a Herceget, és ahol egykoron a Fekete Bika is élt. Ez a fura csapat történeteket mesél a jelenlévőknek, amelyekben fontos helyet kap a csoda, a mirákulum, a varázslat és a metamorfózis, az átváltozás.

A Shoshin Színházi Egyesület fontosnak tartja, hogy a produkció olyan településekre jusson el, ahol az embereknek kevesebb lehetőségük adódik a színházzal való találkozásra,

valamint az előadás azokat is meg szeretné szólítani, akiknek eddig talán még nem volt részük ilyen jellegű élményben.

A kiszállások helyszínei és időpontjai: augusztus 12-én Válaszút, 13-án Kide, 14-én Búza, 15-én Szék, 16-án Bonchida. Az előadás szereplői: Kecskés Anna, Németh Nikolett, Ryann Lievens, Matola Norbert, Pintér Géza.

A Shoshin Színházi Egyesület közleménye alapján a nevezett nemzetközi projekt újabb két év támogatást nyert el, az elkövetkező két év alatt pedig az egyesület fő célkitűzése egy olyan hálózat alapjainak a lefektetése, amely lehetővé teszi a vidéki települések bekapcsolását a színházi életbe. A mostani turné ennek a tervnek a kísérleti alapja.