Kolozsvári kisokos ingatlantranzakciókhoz

Kiss Előd-Gergely 2017. augusztus 09., 14:35

Kolozsváron 2016-ban 468 millió euró értékben cseréltek gazdát különböző ingatlanok, ez 28 százalékkal több, mint 2015-ben.

Tavalyelőtt 358 millió lejes volt a teljes éves forgalom a piacon, és 61 százalékkal több, mint 2014-ben, amikor 284 millió euró értékben kötöttek ingatlan-adásvételi szerződést – jelentette ki Adrian Vascu, a Veridio tanácsadó cég és a kolozsvári önkormányzat által kiadott, Kolozsvári ingatlan-adásvételi kisokos kiadvány bemutató sajtótájékoztatóján. Mint részletezte:

az önkormányzat által rendelkezésükre bocsátott adásvételi szerződésekben rögzített adatbázisból dolgoztak,

ezért a tényleges vételárak eltérhetnek az általuk közzétettektől abban az esetben, ha az adásvételi szerződést megkötő felek nem vallották be az egyes tranzakciók tényleges értékét.

Hozzáfűzte, az utóbbi években tapasztalható trend, hogy egyre kisebb a különbség a bevallott és a tényleges ár között. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több ügyletet bonyolítanak le banki átutalással, emiatt jóval könnyebb ellenőrizni a tranzakciókat.

A piac legalább részleges kifehéredése ugyanakkor részben magyarázza, hogy idén miért ugrott meg lényegesen az adásvételek száma és értéke.

Vascu szerint az ingatlan-adásvételi kisokost elsősorban a kincses városba érkező befektetők forgathatják haszonnal, mert így képet kaphatnak a kolozsvári ingatlanpiacról. A legnagyobb értékű üzleteket egyébként a Békási (Bună Ziua) utcában kötötték meg, összesen 14, 8 millió euró értékben.

A leggyakrabban az 500 és 1000 négyzetméter közötti telkek, illetve a 35 és 55 négyzetméter közötti tömbházlakások cseréltek gazdát.

Érdekesség, hogy a vételárak 83 százalékát saját forrásaikból fedezték a vevők, és csak 17 százaléknyi arányban vettek fel hitelt lakásvásárlásra.

Az adásvételi szerződésekben szereplő négyzetméterenkénti lakásárak átlagosan ezer euróra rúgtak 2016-ban, szemben a 2015-ös 873 eurós és a 2014-es 836 eurós szinttel.