Még várni kell az itthon előállított védőoltásra

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 08., 10:20

Legalább két évbe telik, amíg elkezdődhet a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás előállítása a Cantacuzino Intézetben - közölte Cristian Grasu egészségügyi államtitkár.

A Cantacuzino Intézet tevékenységének újraindítása céljából alakult miniszterközi bizottság első ülését követően Cristian Grasu úgy nyilatkozott: a Florian Bodog egészségügyi miniszter által vezetett tanácskozáson a tanügyminiszter, az igazságügyi miniszter, valamint a többi tárca államtitkárai is részt vettek.

Az Agerpres beszámolója szerint az államtitkár elmondta, influenza elleni és BCG-oltások előállítását tervezik, de erre valószínűleg nem kerül sor két éven belül. Mircea Ioan Popa, a Cantacuzino Intézet menedzsere megerősítette, hogy az általa vezetett

intézmény már évek óta nem állít elő vakcinákat, és a gyártás újraindításához egy sor intézkedésre van szükség.

Hozzátette: a tanácskozás összes résztvevője támogatta a Cantacuzino Intézet vakcina-előállító tevékenységének újbóli beindítását.

Első lépésként egy fiolatöltő részleget indítanak be, közölte Grasu. Azt is elmondta: az intézet felszerelésének egy része régi, elavult, ezért minden egyes darabot ellenőrizni kell, mielőtt felbecsülik a szükséges befektetés mértékét.

Mircea Ioan Popa kifejtette, kormányhatározatra van szükség ahhoz, hogy a Cantacuzino Intézet működése ismét beindulhasson.