Jókora nyugdíjemelést ígér Liviu Dragnea

Bálint Eszter 2017. augusztus 07., 14:59

Liviu Dragnea szerint a különleges nyugdíjak törvényét módosító rendelettel elkerülhetővé vált, hogy bajba kerüljön a társadalombiztosítási rendszer.

Eléri az 1775 lejt a nyugdíjpont értéke 2020-ra – jelentette ki Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap este a România Tv műsorában, amikor a készülő nyugdíjtörvényről kérdezték. Mint ismeretes, július elsejétől nőtt 1000 lejre a nyugdíjpont.

„Rendet kell vágnunk a nyugdíjrendszerben.

Az érdekünk az, hogy a kis nyugdíjak nőjenek, de nem szabunk plafonértéket”

– hangsúlyozta a képviselőház elnöke. Mint részletezte, az állami költségvetésből fizetett nyugdíjak átlagértéke 900 lej, miközben a katonai átlagnyugdíjak jóval nagyobbak, 3200–3500 lej között alakulnak. „Nem az a gond, hogy a másik rendszerben nagyok a nyugdíjak, rendben van így. A gond az, hogy a nagyobbik rendszerben, az államiban alacsonyak, ezzel kell foglalkoznunk. Rendetlenség jellemzi az állami nyugdíjrendszert, amit rendeznünk kell” – szögezte le Liviu Dragnea.

A nagyobbik kormánypárt elnöke vasárnap este a Realitatea Tv műsorában is érintette a nyugdíjak kérdését. „A különleges nyugdíjak törvényét módosító kormányrendelettel

elkerülhető, hogy két-három éven belül fennakadások legyenek a társadalombiztosítási rendszerben”

– idézi az Agerpres a politikust. Leszögezte: a leglényegesebb módosítás az, hogy a nyugdíjak nem emelkednek annak a személynek a bérmódosulása szerint, aki a nyugdíjas helyén dolgozik. 

„Ma hatmilliárd lejbe, jövőre tízmilliárd lejbe kerülnek a különleges nyugdíjak, három év múlva komoly problémát jelentettek volna” – jelentette ki, kitérve egyúttal arra is, hogy a különleges nyugdíjak törvénye tavaly 12 ezer, idén eddig 7 000 személyt késztetett arra, hogy nyugdíjba vonuljon. 

{K1}