Bálint Eszter 2017. augusztus 06., 21:38

Román vasúti burleszk

Magyarán, 35 kilométer/órás sebességgel halad rajta az egyébként 160 kilométer/órás sebességre is képes Siemens Desiro szerelvény. Ez így már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy kikiáltsuk az elmúlt negyedszázad egyik legtragikomikusabb epizódjának, de nem merül ki ennyiben a történet. A híradásokból kiderül ugyanis, hogy a mintegy 130 évvel ezelőtt, a magyar állam által megépített vasúti szakaszon 1939-ben például még 37 perc alatt tette meg a vonat az Óradna és Kisilva közötti távolságot.

Hát nem olyan az egész, mint egy jó burleszk forgatókönyve? Kacagnánk is, ha nem a mi bőrünkre menne. Akik rendszeresen vonatozni kényszerülnek, valamiért nem kapnak röhögőgörcsöt az egyre lassabban közlekedő és egyre lepukkantabb állapotban levő szerelvények láttán, e sorok íróját is inkább a sírás környékezi, amikor arra kényszerül, hogy vonattal tegye meg a Nagyvárad és Csíkszereda közötti, mintegy 450 kilométeres távot.

Szép ugyan a táj a hegyekben, de valahogy nem kárpótol az elvesztegetett több mint 9 óráért, főleg ha közben ki sem tudjuk verni a fejünkből, hogy már 2004-ben voltak olyan vonatok a világ szerencsésebb vidékein, amelyek ezt a távot egy óra alatt megtették, ma pedig a hivatalos világrekordot egy japán szerelvény tartja 603 kilométer/órás csúcssebességgel.

A kánikula miatt a napokban közölték, hogy 30 kilométer/órával csökkentik a vonatok sebességét. Ha így haladunk, már nem kell sok addig, hogy egy ilyen megszorítás miatt el se induljanak a szerelvények, sőt bőven vannak olyan szakaszok, ahol egyenesen tolatniuk kellene.

{K1}