A hírszerzés manipulálta a 2012-es dél-koreai elnökválasztást

MTI 2017. augusztus 04., 16:59

A dél-koreai titkosszolgálat elismerte, hogy a választók interneten keresztüli manipulációjával megpróbálta befolyásolni a 2012-es elnökválasztás kimenetelét a konzervatívok javára – derült ki az ügynökség csütörtök esti közleményéből.

Fotó: Pixabay.com

A Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) egy belső nyomozás során megállapította, hogy kiberhadviseléssel foglalkozó részlege mintegy harminc munkacsoportot bízott meg a feladattal, és azok a 2012-es választásokat megelőző több mint két évben ezzel foglalkoztak. Akkoriban Ri Mjong Bak konzervatív politikus volt az elnök.

Ezek az egységek

civileket fizettek azért, hogy különféle oldalakon – például a Twitteren – közzétett megjegyzéseikkel megpróbálják befolyásolni a közhangulatot a konzervatívok javára.

„Ezeket a csoportokat azzal bízták meg, hogy a kormány álláspontját népszerűsítsék, felvegyék a harcot az eltérő véleményekkel szemben, és azokat az Észak-Korea párti erők államügyek megzavarására tett kísérleteiként állítsák be” – írta a közlemény.

A 2012-es elnökválasztást Pak Gun Hje, a konzervatívok jelöltje nyerte a balközépet képviselő Mun Dzsae Innel szemben. A sors fintora, hogy

öt évvel később Pak lemondásra kényszerült korrupciós botránya miatt, és helyét Mun vehette át.

Az új elnök a NIS reformját ígérte annak érdekében, hogy a hírszerzés többé ne avatkozhasson bele a választásokba.