Sokkolta a brit újságírót Herkulesfürdő

2017. augusztus 04., 15:41

A romániai turizmust és gasztronómiát szeretné népszerűsíteni új, Románia ízei című dokumentumfilm-sorozatában Charlie Ottley brit újságíró, akit sokkolt Herkulesfürdő szörnyű állapota.

Charlie Ottley Fotó: Facebook/Flavours of Romania

Charlie Ottley a közösségi oldalán ismertette legújabb alkotását, melynek ötlete a Krassó-Szörény megyében található Herkulesfürdő látványa után született meg.

„Számos külföldi ember jön Herkulesfürdőre, hogy a gyógyvizek hatására meggyógyuljon. Az Európa-szerte ismert régi fürdőépület pazar és pompás volt, egy olyan hely, ahová szívesen mész gyógyulni vagy akár kikapcsolódni. Sajnos eladták az állami érdekcsoportok, és miután átalakították az épületet, lassan kihalt, mert senkinek nem volt pénze, hogy rehabilitálják” – mondta az újságíró.

Hozzátette, az állam visszavásárolta, de nem tudta megvenni a telket is, amelyen az épület állt, így nem tudott beruházásokba kezdeni, és még mindig nincs meg a szükséges forrás a helyreállításához. „Amikor 2012-ben itt jártunk, és a BBC által sugárzott, a kormány által is támogatott Vad Kárpátok (Wild Carpathia) című dokumentumfilm-sorozatot forgattuk,

azért késtünk az epizódokkal, mert az elöljárók azt mondták, hogy nem szeretnék, ha olyan dolgokat is megmutatnánk, amelyeket szégyellnek”

– részletezte Ottley. A brit újságíró fel szeretné hívni a figyelmet ezekre a dolgokra, ezzel megmentve Európa óriási örökségét. „Ha nem teszünk semmit, néhány éven belül még rosszabb állapotban lesz, és el fogjuk veszíteni ezt a felbecsülhetetlen értéket. Ez az örökség az embereké, és amit a kormány csinál, vagy inkább nem csinál vele, elfogadhatatlan. Akit érdekel, tegyen érte valamit, hívjuk fel az emberek figyelmét, mielőtt még nem lesz túl késő” – hangsúlyozta Charlie Ottley.

Gyógyító erejű az üdülőváros vize

Herkulesfürdő város Krassó-Szörény megyében található. A Cserna folyó völgyében levő meleg forrásokat már a rómaiak is ismerték. Herkulesnek templomot és oltárt emeltek itt, aki a meleg források istene volt. Fürdőjét valószínűleg Traianus császár építtette, az ásatások során Herkules-szobrok és fogadalmi táblák kerültek elő.

A rómaiak után a fürdő a népvándorlás viharaiban feltehetően elpusztult, és feledésbe merült, de a 19. században ismét kiépült. 1773 nyarán egy bécsi orvos elemezte Herkulesfürdő vizét, és megállapította, hogy csodálatos gyógyereje van, ettől kezdve egyre több beteg látogatott ide. Ekkor épültek elegáns barokk palotái, melyek mára nagyrészt lepusztultak. A régi üdülőteleptől kissé távolabb az 1970-es években hatalmas modern házakból új fürdőtelep épült fel. Herkulesfürdő gyógyvizei reuma, emésztési zavarok, periférikus idegrendszeri, légző- és mozgásszervi megbetegedések gyógyítására alkalmasak.

Tőkés Hunor