Neymar kifizette a 222 millió eurós záradékot Barcelonában, és immár a PSG játékosa

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 04., 10:24

A francia bajnokságban szereplő Paris Saint-Germain labdarúgócsapata csütörtökön este hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy leigazolta a Barcelona brazil csillagát, Neymart, aki ötéves szerződést írt alá.

Fotó: Psg.fr

A 25 éves támadó – aki a futballtörténelem legdrágább játékosává vált – már a szerda délelőtti edzésen közölte csapattársaival, hogy a Paris Saint-Germainhez szerződik. Mivel a katalán klub nem akarta őt elengedni (és a pénzügyi fair play szabályainak megsértését emlegető spanyol liga sem repesett), kénytelen volt a szerződése záradékában szereplő kivásárlási árra hivatkozni, s azt – valószínűleg új klubja segítségével – kifizetni.

„Csütörtökön délután Neymar képviselői személyesen jöttek el a klub irodájába, s

a játékos nevében kifizették a 222 millió eurót,

ami egyoldalúan megszüntette a két fél közötti szerződést” – közölte honlapján az FC Barcelona. Az M4sport.hu szerint a klub hozzátette: továbbítja az európai szövetséghez (UEFA) a tranzakció részleteit, hogy a szervezet dönthessen az ügy esetleges következményeiről.

A kivásárlási árról szóló záradék a „károsult” klub kompenzációját szabályozza. Neymar esetében tavaly októberben, a szerződéshosszabbításkor emelkedett ez az összeg 222 millió euróra, s 2018-tól automatikusan 250 millióra ugrott volna.

Miután Neymar kifizette saját kivásárlási árát, a PSG bejelentette, a labdarúgó aláírt a francia fővárosi együtteshez. „Végtelenül boldog vagyok, hogy csatlakozhatok a Paris Saint-Germainhez – idézte őt a PSG csütörtök esti közleménye. –

Amióta Európába kerültem, ez a klub az egyik legversenyképesebbé és legambiciózusabbá vált.

A legnagyobb kihívás, és ez az, ami motivált abban, hogy új csapattársaimhoz csatlakozzak, hogy segítsem ezt a klubot címeket nyerni, amelyekről a szurkolói álmodnak.”

„Mérhetetlen örömmel és nagy büszkeséggel fogadjuk Neymart a Paris Saint-Germainben” – lelkendezett a PSG elnöke. Nasszer al-Helaifi a világ egyik legjobb labdarúgójaként méltatta a brazil támadót, akinek a győzni akarását, az erős karakterét és vezéregyéniségét emelte ki. „Meg vagyok győződve arról, hogy Neymar érkezésével, hűséges és lelkes szurkolóink támogatásával közelebb kerülünk legnagyobb álmaink megvalósításához” – tette hozzá.

Neymar, aki március elején, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján két góllal vette ki a részét a Barcelonának a PSG felett aratott 6-1-es győzelméből és egyben a párizsi csapat búcsúztatásából, 2022. június 30-ig szóló szerződést írt alá. Pénteken 14 órakor tart sajtótájékoztatót a Parc des Princes Stadionban, a szurkolóknak pedig az Amiens elleni szombati bajnoki mérkőzés előtt mutatják be.

A brazil klasszis klubcseréje magasan a legdrágább a labdarúgás történetében. A Nemzetisport.hu beszámolója szerint a PSG-nek közel 500 millió eurójába kerülhet, beleszámítva a béreket, bónuszokat és a 222 milliós kivásárlási árat. A Sky szerint Neymar éves alapfizetése nettó 30 millió euró lesz.

Neymar 2009 és 2013 között 103 meccsen 54 gólt szerzett a brazil Santosban, majd a Barcelonához szerződött. A katalánok színeiben 123 mérkőzésen 68 gólt ért el. A 25 éves játékos eddig 77-szer lépett pályára a brazil válogatottban, a nemzeti csapatban összesen 52 találatot jegyez. 

A dpa német hírügynökség összeállítása az eddigi legdrágább átigazolásokról

Neymar (FC Barcelona-Paris Saint-Germain, 2017) 222 millió euró
Paul Pogba (Juventus-Manchester United, 2016) 105 millió
Gareth Bale (Tottenham Hotspur-Real Madrid, 2013) 94 millió (egyes források szerint 100)
Cristiano Ronaldo (Manchester United-Real Madrid, 2009) 94
Gonzalo Higuaín (SSC Napoli-Juventus, 2016) 90
Romelo Lukaku (Everton-Manchester United, 2017) 85
Neymar (FC Santos-FC Barcelona, 2013) 83,5
Luis Suárez (FC Liverpool-FC Barcelona, 2014) 81
James Rodríguez (AS Monaco-Real Madrid, 2014) 80
Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg-Manchester City, 2015) 75
Ángel di María (Real Madrid-Manchester United, 2014) 75
Zinedine Zidane (Juventus-Real Madrid, 2001) 73,5
Zlatan Ibrahimovic (Internazionale-FC Barcelona, 2009) 69,5