Korlátozásokat okoz a közlekedésben a kánikula

Krónika 2017. augusztus 01., 21:18

Korlátozásokat helyeztek kilátásba a Romániában elsősorban az Erdélyt sújtó hőség miatt az országutakon és a vasúton.

Csökkenthetik a vonatok sebességét a közlekedés biztonsága érdekében Fotó: Gecse Noémi

A vasúti infrastruktúrát kezelő CFR Infrastructură társaság kedden közleményben tudatta: ahol és amikor a helyzet megköveteli, csökkentik a vonatok sebességét a közlekedés biztonsága érdekében. A közlemény szerint a hét végéig folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályát, és azokban az időintervallumokban, amelyekben a sínek szintjén a hőmérséklet meghaladja az 50 fokot, és a helyzet megköveteli, óránkénti 20-30 kilométerrel csökkentik a vonatok sebességét.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) is tudatta, hogy szerdán és csütörtökön korlátozásokat vezethetnek be a romániai országutakon.

A társaság szerint a nap legmelegebb óráiban betilthatják a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését azokban a térségekben, amelyekre vonatkozóan az országos meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs színű) figyelmeztetést bocsátott ki a hőség miatt.

A CNAIR közleménye szerint az esetleges tilalom nem vonatkozik a személyeket, élő állatokat, romlékony élelmiszert, postát vagy üzemanyagot szállító járművekre, valamint azokra, amelyek sürgősségi beavatkozások helyszíneire tartanak.

„A korlátozás az aszfaltozott utak megóvása miatt szükséges. A hőség miatt megolvadt útburkolat ugyanis deformálódhat a nehéz járművek súlya alatt” – idézi a CNAIR közleményét az MTI.

A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs színű) figyelmeztetést bocsátott ki szerdára és csütörtökre Erdély szinte valamennyi megyéjére és a Vaskapu Duna-szoros térségére. Az ország többi megyéjében, valamint Hargita, Kovászna és Brassó megyében első fokú, sárga figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint szerdán és csütörtökön Erdélyben 36-39 fok közötti hőmérsékleti csúcsértékek várhatók. A meteorológiai előrejelzés szerint a hőség a hét végéig kitart.