„NAC-szerű” hagyományőrzés: feltámadt a legendás váradi futballklub

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 01., 17:47

Feltámadt a Nagyváradi Atlétikai Club, amely a Nagyváradi Városi Sportklubbal együttműködve kezdi meg szereplését a Liga 5-ben.

A történelem kötelez – hirdetik ismét Nagyváradon, ahol felélesztették az egykoron román és magyar labdarúgó-bajnokságot nyerő Nagyváradi Atlétikai Clubot (NAC/CAO), hogy a helyi hagyományokat továbbvigyék.

Az országban „divatossá” vált szurkolói klubok mintájára idén megalapított egyesület a Nagyváradi Városi Sportklubbal kötött együttműködési szerződést, ezért

a megyei ötödik ligában kezdő csapatuk utánpótlása és infrastruktúrája biztosított lesz az elkövetkező években.

A megállapodást bejelentő keddi sajtótájékoztatón Șerban Sere, a VSK elnöke elismerte, hogy eleinte a csődbe ment Bihar FC nevét szerették volna továbbvinni, de információi szerint irreálisan magas összegért kívánják elárverezni a márkát, ezért terveik szövögetése közben „kapóra" jött ez az új projekt.

„Az a szándékunk, hogy a labdarúgás hagyományait továbbvigyük, és folytatást tudjunk biztosítani a VSK utánpótláscsapataiban nevelkedő fiataloknak az előrelépéshez" – ecsetelte. Leszögezte, a két évre szóló, de automatikusan meghosszabbítható együttműködési szerződés értelmében

az önkormányzati klub biztosítja majd a NAC-nak a sport- és utánpótlásbázist, az egyesület pedig a működésért és az azzal járó költségekért felel.

Sere hangsúlyozta, bár arra nekik is lett volna költségvetésük, hogy az alsóbb osztályokban fenntartsanak egy felnőtt csapatot, de feljutás esetén már problémájuk lett volna. „Ez a helyes felépítés, hogy magántőkéből működjön" – vélekedett. Hozzátette: a Liga 2-ben szereplő Nagyváradi Luceafărul számára ezután is biztosítani fogják az infrastruktúrát – szerinte a két entitás nem jelent egymás számára konkurenciát.

Az új NAC társalapítója, Florin Mal a Krónika kérdésére elárulta, hogy az 1910-ben alapított legendás klub felélesztése már tavaly szeptemberben megfogalmazódott. Ebben a labdarúgás iránti érdeklődés vezérelte őt és „civil" társait, mert szeretnék, ha „ez a fantasztikus történelem ismét napvilágot látna”.

„Emlékszem, hogy gyermekkoromban mindenki a Bihar FC junior- és felnőtt csapataiban akart játszani. Ezt szeretnénk eléri a NAC-cal is" – magyarázta. Közölte,

a márkát bejegyezték Romániában, de a dicsőséglista nincs a birtokukban.

„Az első lépés az lesz, hogy elmegyünk Budapestre és megnézzük az ottani archívumot. Utána már többet fogunk tudni" – tette hozzá. A NAC egykori játékosai már nem élnek, utódaik viszont támogatják a projektet, Malék pedig szeretnék tiszteletbeli tagokká fogadni a legenda megteremtőit.

A magyar Aranycsapat középhátvédje, Lóránt Gyula például a NAC színeiben lett magyar bajnok

az 1943–1944-es szezon végén, de Mészáros Ferenc, Bodola Gyula – akiről a váradi stadiont elnevezték –, Pecsovszky József ugyancsak a Körös-parti város csapatát erősítette, mint ahogyan később Váczi György, Juhász Gusztáv és Kocsis Elemér is viselte a zöld-fehér színeket. NAC néven 1945-ig létezett a csapat, utána többek között Szabadság SC, ICO, Haladás vagy épp Crișana néven jegyezték.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kolozsvári, a ploiești-i, a temesvári, a konstancai, a galaci és az aradi szurkolói egyesületek mintáját követték, amikor idén megalapították az egyesületet. Jelenleg már negyven társtagot számlálnak, köztük osztrák, francia, olasz és kanadai támogatóik is vannak. Ők azok, akik

nagyobb összeggel járulnak hozzá a klub éves, mintegy 50 ezer eurós költségvetéséhez, míg a szurkolói tagság száz lejes „beruházást” feltételez.

Mal megjegyezte, hogy elsősorban a Temesvári Ripensiát tekintik követendő példának, amelynek sikerült mindössze százezer eurós büdzséből kiharcolni a feljutást a Liga 3-ból a Liga 2-be.

A NAC egyelőre a megyei ötödik osztályban indul a 2017–2018-as idényben, amelyre Florin Fărcaș edző állítja össze a csapatot. Kérdésünkre jelezte, az átlagéletkor 21 év, mindössze egyetlen idősebb, 31 éves futballistájuk van, a többiek mind fiatalok.

„Az én feladatom az, hogy versenyképes csapatot állítsak össze.

Nem egyszerű, amikor a nulláról kell mindent felépíteni, de megvan a kellő tapasztalatom hozzá, és bízom abban, hogy sikerül"

– nyilatkozott a Bihar FC egykori játékosa, későbbi edzője, aki az elmúlt időszakban volt a Luceafărul szakvezetője is, valamint a VSK utánpótlás-nevelését szervezte. Hangsúlyozta: mindig is előszeretettel játszatta a juniorokat a felnőttek között, és most is vannak olyan tehetséges fiatalok, akikre lehet építkezni.

Hegedűs Patrik kapta a Bodola Gyula-díjat

Hegedűs Patrik, a Nagyszalontai Olimpia labdarúgócsapatának 2001-ben született középpályása vehette át tegnap a Bodola Gyula-díjat Nagyváradon. Az RMDSZ Bihar megyei szervezete által hét éve alapított, és a fiatal tehetségek ösztönzésére szánt elismerést idén a Jenei Imre, Muzsnay Zsolt és Boros Péter alkotta szakmai zsűri ítélte oda Ruben-Cristian Țirban edző tanítványának, aki hatéves kora óta focizik. Szakvezetője szerint érett, gyors és technikás játékos, aki már a korosztályos válogatottak szövetségi kapitányainak a figyelmét is felhívta magára. A nagyszalontai fiatal szerint a foci több mint sport, az a „mindene".