Robu: százezerrel többen élnek Temesváron, mint papíron

Krónika 2017. július 28., 19:48

Temesváron legalább százezer emberrel több él, mint a hivatalos lélekszám - nyilatkozta pénteki sajtóértekezletén Nicolae Robu. A polgármester a multinacionális cégek vezetőitől is ilyen információkat kapott.

„Meggyőződésem, hogy a városnak sokkal több lakója van, mint amennyit a hivatalos statisztikák mondanak. Az utolsó népszámláláskor Temesvárnak 320.000 lakosa volt, de biztos vagyok benne, hogy még legalább 100.000 ember él a városban.

Mostanában sem az egyetemistáknak, sem pedig azoknak, akik tanulmányaik befejezése után a városban maradnak, nem sürgős személyit, vagy ideiglenes tartózkodási engedélyt váltani”

- mondta a polgármester. Robu szerint a város területén megtelepedett multinacionális cégek vezetőitől is olyan információkat kapott, hogy az utóbbi időben Temes megyéből senki nem jelentkezett munkára, márpedig akik más megyéből idejönnek, azok „mind Temesvár polgáraivá válnak”.

A polgármester azt mondja: a városi infrastruktúrát a megnövekedett lakosság igényei szerint kell alakítani, ezért sokkal több alul- és felüljáróra lenne szükség.

„Az autópark az utóbbi ötven esztendőben az ezerszeresére bővült, de az infrastruktúra nem tartotta a lépést ezzel. (...) Ha ezt nem ismerjük fel, fékezni fogjuk a város fejlődését” - szögezte le Robu.

Egy, a Vikágbank szakemberei által készített felmérés szerint a romániai belső migrációs szándék tekintetében Temesvár a harmadik helyen áll, az élvonalas Kolozsvár és az azt követő Bukarest után.