Építkezhet a margittai magyar iskola: megszavazták a telekkisajátítást

Pap Melinda 2017. július 29., 10:13

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciójának rég várt támogatása révén harmadik nekifutásra elfogadta a margittai tanács a Horváth János Gimnázium fejlesztéséhez szükséges telekkisajátítást.

Fotó: KelemenHunor.ro

Harmadik nekifutásra megszavazta a margittai Horváth János Gimnáziumnak szánt telek kisajátítását a Bihar megyei város helyi tanácsa, a csütörtöki ülésen már a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatta az erre vonatkozó határozattervezetet, mondta a Krónikának Árkosi Antal, az RMDSZ-frakció vezetője.

A margittai RMDSZ-elnök kifejtette, az elmúlt napokban több ízben is egyeztetett a PNL-s önkormányzati képviselőkkel

– akik a korábbi két alkalommal nem szavazták meg a kétharmados többséget igénylő tervezetet –, és ezúttal sikerült támogatásra bírni őket. Hangsúlyozta, az RMDSZ nem ajánlott fel együttműködési lehetőséget a támogatásért cserébe, csupán annyit ígért, hogy amennyiben az ellenzéki frakciónak a város fejlesztését célzó projektjei lesznek, támogatja azokat a tanácsban.

Árkosi Antal elmondta, arra is emlékeztette a korábban a kisajátítás ellen állást foglaló liberálisokat, hogy Nagyváradon épp a PNL-s városvezetés készül több telket is kisajátítani a Kert (Avram Iancu) utcában. Így végül a testület egyhangúlag támogatta a magyar iskola fejlesztéséhez elengedetlen telekkisajátítást. Árkosi Antal elmondta,

remélhetőleg többé nem kerül a tanács elé az ügy, ugyanis a Bihar megyei önkormányzat célirányos támogatást küldött, így arról nem kell szavaznia a testületnek.

Úgy vélte, következő lépésként a 3500 négyzetméteres telek újraértékelése következik, majd a három hónaposra becsült kisajátítási procedúra után előkészítik az építkezési folyamatot.

Mint arról beszámoltunk, a margittai tanács PNL-frakciója hónapok óta akadályozta annak a határozattervezetnek az elfogadását, amely alapján kisajátítanák a Horváth János Gimnázium melletti területet.

Az RMDSZ-es városvezetés az évek óta parlagon heverő telken sportközpontot és étkezdét építene a helyszűkében lévő tanintézet diákjainak.

A szövetségnek csupán egyetlen szavazat kellett a terv átviteléhez, az RMDSZ 7 és a PSD 4 szavazata mellé egy liberális tanácsos voksára is szükség volt a kétharmados többséghez.

A PNL tanácsosai különben évekkel ezelőtt a magyar iskola létrehozását sem szavazták meg, igaz, akkor nem volt égetően szükség a támogatásukra, mivel nem kellett kétharmados többség a tervezet elfogadásához.

A 2010-ben létrejött önálló magyar iskolában több mint 1100 diák tanul óvodától tizenkettedik osztályig. Margittán a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a lakosság 45 százaléka magyar nemzetiségű.